Zonnige dag wordt vandaag beëindigd met zware onweersbuien

Na het genieten vandaag van een mooie zonnige dag, zal dit worden beëindigd met zware onweersbuien in het zuiden. Ook het oosten van Nederland zal hierdoor worden getroffen.

Hierbij is er kans op zware hagelbuien, windstoten en zeer veel regen in betrekkelijk korte tijd. Ook is er grote kans op wateroverlast. Met 28-31 graden wordt het vandaag broeierig warm. Aan zee is het met 20-22 graden veel frisser. Komende dagen wordt het enkele graden minder warm. De kans op het plotseling ontstaan van onweer blijft zeer groot.

lokaal zware onweersbuien

Vanmiddag ontstaan door de warmte flinke stapelwolken. Halverwege de middag groeien deze in het zuiden en oosten uit tot lokaal zware onweersbuien. Hierbij is kans op hagel van 2-4 cm, windstoten van 75 km/u en zeer veel regen in korte tijd. Lokaal valt in een uur tijd meer dan 50 mm en dat gaat flinke wateroverlast veroorzaken.

Omdat de buien traag over trekken kan er lokaal 80 tot ruim 100 mm vallen! Normaal valt in heel mei gemiddeld 61 mm. Eind van de middag neemt ook in het midden van het land de kans op zware onweersbuien toe. In het noorden en westen blijft het tot het eind van de middag overwegend droog.

Ook vanavond zullen er in het noorden enkele forse onweersbuien overtrekken en gaat er veel regen vallen. Ook is er grote kans op zware hagelbuien. Aan het eind van de avond zullen de buien geleidelijk uitdoven.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!