Vrijdag 8 maart Nationale Pannenkoekdag

Anniek-Verbunt-tijdens-de-pannenkoekbakwedstrijdRegio – Beste junior pannenkoekbakker Anniek (9) geeft startschot voor de Nationale Pannenkoekdag 2024. Vrijdag 8 maart doen er een enorm aantal scholen aan mee!
De 9-jarige Anniek Verbunt en Cas Wolters luiden op vrijdag 8 maart het landelijke pannenkoekfeest in. Samen bakken zij op basisschool De Achtbaan in Eindhoven de eerste pannenkoek. Voor deze 17e editie gaan zo’n 85.000 leerlingen van basisscholen in heel Nederland weer massaal aan de bak voor ouderen. ‘De belangstelling om opa’s en oma’s te verwennen met lekkere zelfgebakken pannenkoeken is nog nooit zo groot geweest,’ aldus de initiatiefnemers.

Bakwedstrijd

De 9-jarige Anniek Verbunt uit groep 6 geeft samen met Cas Wolters op basisschool De Achtbaan in Eindhoven het startschot voor de 17de editie van Nationale Pannenkoekdag. Anniek is uitgeroepen tot Beste Junior Pannenkoekbakker van Nederland 2024. Anniek ging met Eline Medema en Thijn Zwartsenberg de strijd aan tijdens een spannende pannenkoekbakwedstrijd. De jury van fijnproevers, zes opa’s en oma’s, was unaniem in haar oordeel. “De jury herkent in Anniek de ideale junior pannenkoekbakker: de skills om de lekkerste, ronde pannenkoeken te bakken en rust en concentratie achter het fornuis. Ook is zij een topper in het bakken van de ‘normale’ pannenkoek en haar speciale pannenkoek met gemarineerde appeltjes en rozijnen.”
Dit jaar doen een recordaantal van 1.715 scholen mee aan Nationale Pannenkoekdag. Tijdens het bakfeest worden opa’s en oma’s en ouderen uit de buurt die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, in het zonnetje gezet. ‘Zelfgebakken pannenkoeken zijn een ideaal recept om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen,’ aldus Dorreke Hachmer van Koopmans.

Burgerschap en pannenkoeken

Dat kinderen ouderen een warm hart toedragen, blijkt ook uit allerlei extra activiteiten die scholen dit jaar organiseren. Groep 7 en 8 van basisschool Op ’t Veld in Emmen gaan pannenkoeken bakken voor de Zonnebloem. Locatiedirecteur Jeroen de Vries licht toe: ‘Al eerder vertellen vrijwilligers van de Zonnebloemvereniging Barger-Oosterveld tijdens een les Burgerschap op school over hun activiteiten. Op 8 maart gaan onze leerlingen pannenkoeken bakken bij de Zonnebloem.’ Ook de leerlingen van openbare basisschool De Schuthoek in Hoogeveen gaan eropuit. ‘Mijn Talentklas Praktijk gaat in het woonzorgcentrum De Vecht pannenkoeken bakken voor de ouderen,’ aldus juf Annet.

Nieuw record

Dankzij het enorme enthousiasme van leerlingen, juffen, meesters, ouders en vrijwilligers blijft Nationale Pannenkoekdag ongekend populair. Tijdens deze 17de editie doen 1.715 scholen in Nederland mee. ‘Een nieuw record! Nog nooit is de belangstelling voor dit jaarlijks terugkerend evenement zo groot geweest,’ aldus de initiatiefnemers. In de provinciale Top 3 staat Zuid-Holland op de 1ste plaats (332 scholen), gevolgd door Gelderland (227) en Noord-Brabant (199). In heel Nederland gaan 85.000 leerlingen voor bijna 90.000 ouderen pannenkoeken bakken. Daarvoor krijgt elke school een gratis startpakket met Koopmans-pannenkoekenmixen voor circa 100 pannenkoeken, Blue Band vloeibare margarine, tafelkleden, servetten, koksmutsen, placemats en slingersjablonen. Scholen die dit jaar voor het eerst meedoen, ontvangen ook twee Tefal-pannenkoekpannen.
error: De inhoud van deze website is beschermd !!