Tentoonstelling ‘Een Koninklijk Leven’ bij Museum Brands

Entree-van-de-tentoonstelling-webRegio/Nieuw-Dordrecht – Vrijdag op 2 februari vond de officiële opening plaats van de tentoonstelling ‘Een Koninklijk Leven’ bij Museum Brands. Gemeenteraadslid Anita Scheper verrichtte de openingshandeling.

Na de bekendmaking dat de koning en zijn familie dit jaar Koningsdag in Emmen zouden gaan vieren, werd al snel het idee opgevat om een koninklijke tentoonstelling te organiseren. Met deze tentoonstelling maakt Museum Collectie Brands zich alvast op voor Koningsdag 2024.

Rode draad

Jans Brands, grondlegger van Museum Collectie Brands, had ook diverse objecten verzameld die verband houden met het Nederlandse koningshuis. Na een inventarisatie van de collectie, bleek dat vele objecten ooit als memorabilia zijn uitgegeven ter gelegenheid van geboortes, huwelijken en overlijdens. Deze momenten vormen nu een rode draad voor de tentoonstelling, vandaar de toepasselijke titel ‘Een Koninklijk Leven.’ In de tentoonstelling zijn borden, bekers, blikken, ansichtkaarten en prenten te zien. Jans Brands was daarnaast ook in het bezit van twee objecten die ook echt in koninklijke handen zijn geweest. Het betreft twee Gelderse Volksalmanakken uit 1886 en 1891 die hebben toebehoord aan koningin-regentes Emma. Zo staat dit ook in de almanakken vermeld inclusief het monogram van de koningin, een E met een kroontje. Jans Brands was trots op het bezit van deze almanakken.

Bruikleen

Van de gemeente Coevorden zijn drie schitterende staatsieportretten in bruikleen van koninginnen Emma, Wilhelmina en Juliana. De prachtige vergulde gouden lijsten maken de koninklijke sfeer helemaal af. Via de Jan-Menze van Diepen Stichting in Slochteren kon het museum ook nog enkele borden en penningen in bruikleen krijgen, met daaronder een groot Delfts blauw bord ter herinnering aan het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002.een-koninklijkleven-MB-web

Dit huwelijk staat velen nog in het geheugen gegrift en in het bijzonder de traan van Máxima tijdens het optreden van Carel Kraayenhof op de bandoneon. Een bandoneon stond dus hoog op het wensenlijstje voor de tentoonstelling en gelukkig was Museum Vosbergen uit Eelde bereid een exemplaar uit hun collectie beschikbaar te stellen.

Prentenboek begrafenisstoet 1752

Het topstuk van de tentoonstelling is een groot drie kilo wegend prentenboek waarin de begrafenisstoet van Willem Karel Hendrik Friso prins van Oranje-Nassau staat opgetekend. Meest wordt aan hem gerefereerd als erfstadhouder Willem IV. Op 22 oktober 1751 overleed hij, maar zijn bijzetting in de Nieuwe Kerk te Delft vond pas plaats op 4 februari 1752. Het prentenboek uit 1752 biedt een overzicht van alle hoogwaardigheidsbekleders, militairen en leden van de hofhouding die meeliepen in de begrafenisstoet. Pagina na pagina staan alle deelnemers keurig in volgorde
afgebeeld.
Voor zover bekend is dit volumineuze boek in beperkte oplage uitgegeven. Bij de objecten wordt tekst en uitleg gegeven over koninklijke gebruiken en historische gebeurtenissen. Bewust is ervoor gekozen om de tentoonstelling laagdrempelig te houden en bovenal de herkenning voorop te stellen. De aankleding van de tentoonstelling met rood en gouden accenten maakt de beleving compleet. Bezoekers kunnen zelfs plaatsnemen op een troon die geheel met de hand is vervaardigd door de vrijwilligers van het museum. Zo kan iedereen, jong en oud zich even koning of koningin voelen inclusief kroon. Een Koninklijk Leven zal nog t/m 22 september te zien zijn. Momenteel beraad het museum zich nog over aansluitende activiteiten rondom Koningsdag.

Museum-Collectie-Brands_2020-1-web

Museum Collectie Brands

Herenstreek 11
7885 AT Nieuw-Dordrecht
0591-393400 (tijdens openingstijden)
E-mail: info@collectie-brands.nl
Website: https://collectie-brands.nl/

error: De inhoud van deze website is beschermd !!