Gezocht verhalen en voorwerpen voor tentoonstelling industrieel erfgoed

Museum-Collectie-Brands-vooraanzicht-museumNieuw-Dordrecht – Museum Collectie Brands is reeds geruime tijd bezig een tentoonstelling voor over het industrieel erfgoed van de gemeente Emmen voor te bereiden.

De focus van deze tentoonstelling zal komen te liggen op de periode na de Tweede Wereldoorlog. Een periode waarin vele bedrijven zich in Emmen en de omliggende dorpen vestigden. Cruciaal voor een dergelijke tentoonstelling zijn de verhalen van de mensen en authentieke objecten. Op dit front kunnen wij de hulp van het publiek gebruiken.

Wat wordt er gezocht?

Wij zijn op zoek naar objecten die uit de oude fabrieken komen. Dat kunnen gereedschappen, werkkleding, producten die werden geproduceerd, maar ook een koffiekopje uit de kantine met het bedrijfslogo zijn. In een aantal bedrijven zijn wij bijzonder geïnteresseerd, te weten: Purit, Rademakers, Fort Schoenen, ECHO-KLM, Heemaf, AKU, Spanjaard, GERO, Werkland, Vossebelt, Bendien, Danlon en Industria. Daarnaast staan wij eventueel ook open voor objecten die verbonden zijn aan andere dan de hierboven genoemde bedrijven of die verband houden met de totstandkoming van de diverse woonwijken rondom Emmen.

Wie heeft er dus nog een interessant object op zijn zolder liggen dat wij in onze tentoonstelling mogen laten zien? Zowel schenkingen als bruiklenen zijn van harte welkom. Wij verzoeken personen die ons willen helpen om per mail of telefonisch contact te zoeken en indien mogelijk alvast foto’s op te sturen. Daarna zal in overleg een afspraak met onze conservator worden gemaakt. Hij kan dan de aangeboden objecten bekijken en de procedure van een schenking of bruikleen toelichten. Aanbiedingen van objecten kunnen worden gericht aan het adres van Thomas Bruins op conservator@collectie-brands.nl of 0591-393400.

Vertel ook uw verhaal

Zoals aangekondigd, gaan naast objecten, ook verhalen een belangrijk onderdeel uitmaken van een tentoonstelling. De verhalen van de mensen die ooit op de werkvloer liepen van de bedrijven die zo belangrijk zijn geweest voor de regio. Hiermee gaat onze samenwerkingspartner Facet aan de slag. Daar wordt namelijk een ontmoetingsplek met een wisselexpositie gerealiseerd. We roepen iedereen die zijn verhaal zou willen delen op om contact op te nemen met Facet. Dat kan via het e-mailadres: greetje.kuipers@facet-emmen.nl of telefoonnummer 06 – 380 14 437.

Facet is voornemens om eind dit jaar het ‘Verhaal van Emmen’ te kunnen tonen in de bibliotheek in Emmen. In Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht zullen vanaf maart 2024 afwisselend vier kleine industrieel erfgoed tentoonstellingen te zien zijn als een voorproefje op de grote industrieel erfgoed tentoonstelling. Deze zal na afronding van de verbouwing vanaf april 2025 permanent te zien zijn.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!