Historische vereniging stichting “De Spiker” in Schoonebeek organiseert exclusieve exposities

Fotofun-Jantinus-Weggemans-2023Schoonebeek – Het is dit jaar 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) in de gemeente Emmen was en bestaat het Van Gogh Huis in Veenoord twintig jaar. Volop reden voor Historische vereniging stichting “De Spiker” om hieraan aandacht te besteden met exclusieve exposities in Schoonebeek.

De Provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen, het Drents Museum, Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe hebben de handen ineengeslagen en hebben het Van Gogh Drenthe project tot stand gebracht. Naast activiteiten die op provinciaal niveau worden georganiseerd, zijn er diverse organisaties mee aan de slag gegaan en hebben een grote variëteit aan lokale Van Gogh projecten weten te organiseren.

Exposities

Gedurende de maanden januari tot en met juni 2023 is in verband met een grote herinrichting het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam/Veenoord gesloten. Diverse voorwerpen uit hun collectie zijn tijdelijk te zien tijdens de expositie in Schoonebeek. Van Gogh bezocht in de maanden oktober en november 1883 de Zuidoosthoek van Drenthe en legde hij o.a. het voormalige Nicolaaskerkje in Oud-Schoonebeek en de kerktoren van Nieuw-Schoonebeek vast op het doek. Het is een relatief onbekend werk van deze wereldberoemde kunstenaar en daar willen de diverse organisaties in Schoonebeek verandering in brengen. Stichting historische vereniging “De Spiker” in Schoonebeek heeft daarom een drietal exposities georganiseerd over Vincent van Gogh.

Expositie in Waagn’schuurWaagnschuur-Schoonebeek

In de Waag’nschuur bij de museum- en zandstrooiboerderij Zwaantje Hans-Stokman’s Hof is een expositie georganiseerd over het leven van Vincent van Gogh. De expositie vertelt in een kort overzicht over het hele leven van deze wereldberoemde kunstenaar. Geopend van 30 maart t/m 27 mei 2023, (di, wo, do, vr, za) 13:00-17:00 uur
Adres: Burgemeester Osselaan 5 te Schoonebeek (bij Museum- en Zandstrooiboerderij) (Entree is gratis)
https://www.drenthe.nl/evenementen-activiteiten/2830231936/van-gogh-expositie-waagn-schuur-schoonebeek

Buitenfototentoonstelling Fotofun

Fototentoonstelling Fotofun in buitenlucht, periode van 30 maart t/m 28 juni 2023, dagelijks van 08:00-22:00 uur. De expositie is gecombineerd met een fototentoonstelling door amateur-fotografen van FotoFun uit Emmen, die een verbinding vormt tussen de expositie in de Waag’nschuur en de Van Gogh Beleeftuin in Schoonebeek.
Adressen: tussen Burgemeester Osselaan 5 te Schoonebeek en Van Gogh Beleeftuin (tegenover Protestantse Kerk in het centrum) (Entree is gratis)
https://www.drenthe.nl/evenementen-activiteiten/3720547051/fototentoonstelling-fotofun-ontmoet-van-gogh

Expositie Van Gogh Creaties in ’t Aole Gemientehoes

Vanaf  30 maart t/m 28 juni 2023,  geopend (ma, di, wo, do, vr) 09:00-17:00 uur
Adres: ’t Aole Gemientehoes, Kerkeind 1, Schoonebeek  (Entree is gratis)
https://www.drenthe.nl/evenementen-activiteiten/1214513310/expositie-van-gogh-creaties-in-schoonebeek

Meer exposities:

Gelijktijdig met een expositie in de Waag’nschuur bij de museum- en zandstrooiboerderij Zwaantje Hans-Stokman’s Hof in Schoonebeek wordt in multi-functioneel centrum ” ’t Aole Gemientehoes” te Schoonebeek een expositie georganiseerd door diverse groepen uit Schoonebeek:

• Schoonebeeker kunstenaars: schilderijen
• Sociaal Cultureel Werk: schilderijen en haakwerk
• Jongeren van Cosis: diamond painting
• basisscholen en buitenschoolse opvang: diverse creatieve werken

Alle tentoongestelde werken zijn geïnspireerd op het werk van Vincent van Gogh.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!