Hypotheekaanvragen voor oversluiten explosief gestegen met 45 procent

De-Hypotheker_KlazienaveenKlazienaveen – Het totale aantal hypotheekaanvragen is in het eerste kwartaal met bijna de helft gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

Schaarste betaalbare woningen

Dit is vooral het gevolg van een zeer sterke stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (+117 procent) en woningverbetering (+101 procent). Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning is slechts licht gedaald (-0,3 procent), zo blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker. Tot nu toe ziet het er echter niet naar uit dat de huizenmarkt afkoelt. De schaarste aan betaalbare woningen blijft hoog, waardoor de huizenprijzen dit jaar naar verwachting met gemiddeld 12,5 procent zullen stijgen.

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in het eerste kwartaal van 2022 zeer licht gedaald met 0,3 procent. Deze daling is veel minder sterk dan in het vierde kwartaal van 2021, toen deze 17 procent bedroeg ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toch bedroeg het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in het eerste kwartaal nog maar 39 procent; een jaar eerder lag dit nog op 57 procent. Dit geeft aan dat de woningmarkt nog steeds oververhit is. Zo is het gemiddelde hypotheekbedrag in het afgelopen kwartaal gestegen van 312.000 naar 336.000 euro: een stijging van 8 procent. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 is zelfs sprake van een toename van 16 procent. De grootste stijging van gemiddelde hypotheekbedrag is in het afgelopen jaar zichtbaar in de provincies Limburg (+16 procent), Zeeland (+15 procent), Drenthe en Noord-Holland (beiden +12 procent). De meest bescheiden stijging is te zien in Zuid-Holland (+4 procent) en Overijssel (+6 procent).

“In het eerste kwartaal van 2022 is sprake van een explosieve stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Dit komt vooral voort uit de ruime verdubbeling van het aantal aanvragen voor het oversluiten van de hypotheek. Veel woningbezitters hebben hun hypotheek overgesloten om nog te kunnen profiteren van de lagere hypotheekrente. Deze is sinds januari aan een snelle opmars bezig, de hypotheekrente ligt inmiddels een procentpunt hoger en we verwachten dat de rente in de komende tijd nog verder zal stijgen”, vertelt Henk de Boer, franchisenemer van De Hypotheker in Klazienaveen. “Ook zijn veel woningbezitters bezig met het verbouwen of verduurzamen van hun woning. Zeker nu de energieprijzen zo enorm hoog zijn, verwachten we dat deze trend zich zal doorzetten. Toch hebben ook deze woningbezitters nu last van de snel stijgende hypotheekrente, ook het oversluiten of verbouwen wordt duurder.”

Oversluiters sorteren voor op aanhoudende stijging hypotheekrente

Het aantal hypotheekaanvragen voor het oversluiten van de hypotheek is ruim verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Op dit moment is bijna een derde (32 procent) van alle hypotheekaanvragen afkomstig van oversluiters, een jaar geleden was dit nog 21 procent. Deze explosieve stijging is volgens De Hypotheker veroorzaakt, doordat veel huizenbezitters voorsorteerden op de verwachting dat de hypotheekrente ging stijgen. Zo wilden zij op de valreep profiteren van een lagere hypotheekrente. Sinds begin dit jaar is inderdaad sprake van een aanzienlijke rentestijging. Zo is bij de 10-jaars rente met Nationale Hypotheek Garantie sprake van een stijging van 1,11 procent begin januari naar 2,15 procent eind maart: een stijging van ruim één procent. De sterkste stijging van het aantal oversluiters doet zich voor in de leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar (+127 procent). Het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering is verdubbeld (+101 procent) ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Hier is de grootste stijging zichtbaar onder 55-plussers (+105 procent), gevolgd door de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar (+101 procent).

Klik hier voor de infographic van de Hypotheker.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!