Tentoonstelling ‘100 jaar Voetbalpassie bij Zwartemeer:  Van hoogveen via betaald voetbal naar nu…’

Nieuw-Dordrecht – De tentoonstelling ‘100 jaar Voetbalpassie bij Zwartemeer:  Van hoogveen via betaald voetbal naar nu…’ geopend door wethouder Robert Kleine van  de gemeente Emmen bij Museum Collectie Brands.

Vrijdagmiddag 1 oktober opende wethouder Kleine de tentoonstelling 100 jaar ‘Voetbalpassie bij Zwartemeer: Van hoogveen via betaald voetbal naar nu…’
Kleine knipte symbolisch een geel-zwart lint door en sprak in een korte toespraak de hoop uit dat veel mensen de moeite zullen nemen om te gaan kijken hoe het betaald voetbal ooit in Zwartemeer ontstaan is en nu met heel veel passie voortleeft bij FC Emmen. “Het is mooi dat wij in de gemeente Emmen zo veel mensen hebben die met trots over het verleden kunnen vertellen en samen een tentoonstelling hebben kunnen maken,” aldus de wethouder.

clubhistorie behouden

De eerste ideeën voor een tentoonstelling werden enkele jaren terug al gedaan door Bert Bosman, Fop ten Hoor, Piet Pruim en Herman Lübbers. De drie eerstgenoemden zijn oud-profvoetballers van VV Zwartemeer en SC Drente. De heer Lübbers is een kenner als het aankomt op de historie van Zwartemeer en is tevens oud-bestuurslid van Museum Collectie Brands. Het viertal liep al die jaren na dato nog over van de verhalen van VV Zwartemeer en wilde daar graag iets mee doen voordat de clubhistorie stilletjes in de vergetelheid zou raken. Nadat zij aanklopten bij het museum, was het echter nog een hele klus om tot deze tentoonstelling te komen op basis van hun gezamenlijke herinneringen.

Oprichting VV Zwartemeer inmiddels 100 jaar geleden

Al met al werden de plannen in 2021 steeds concreter. Een mooie bijkomstigheid was, dat in 2021 het precies 100 jaar geleden is dat VV Zwartemeer werd opgericht. Nu ja, de voorganger van de club om precies te zijn. Het was 11 augustus dat toneelvereniging De Vriendentouw uit Zwartemeer aangevuld met leden van de Zwartemeerse Atletiek Club ook een voetbalvereniging Vriendentrouw oprichtten. Pas in 1928 veranderde de naam in VV Zwartemeer toen de club in Klazienaveen ging spelen. Dit omdat hun eigen voetbalveld gelegen op het hoogveen in een erbarmelijke conditie verkeerde.

Het jaar 1955 was een belangrijk jaar in de clubhistorie. Men ging van start in het betaald voetbal. Voetbalvereniging Zwartemeer kwam uit in de Tweede Divisie en zou daar tot 1966 actief blijven. In deze periode speelden ook drie van de eerdergenoemde initiatiefnemers van de tentoonstelling bij VV Zwartemeer. Het was de tijd dat vele duizenden toeschouwers bij het stadion aan de Mr. Ovingstraat in Klazienaveen naar de wedstrijden kwamen kijken.

Conservator-Sabine-van-Wijk-geeft-tekst-en-uitleg-bij-de-tentoonstelling-100-jaar-voetbalpassie-(002)
Conservator-Sabine-van-Wijk-geeft-tekst-en-uitleg-bij-de-tentoonstelling-100-jaar-voetbalpassie

Het jaar 1966 is ook een ander belangrijk jaar in de historie van de club. Ze promoveerden naar de Eerste Divisie en veranderden hun naam in Sportclub Drenthe. Ook SC Drenthe speelde enkele jaren in het betaald voetbal, maar in 1971 kwam daar een eind aan. Tot aan 2017 zou VV Zwartemeer als amateurvereniging actief blijven. In dat jaar volgde een fusie. Tegenwoordig speelt men onder de naam FC Klazienaveen.

De historie zoals hierboven kort geschetst, vormt een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. Daarnaast zijn objecten, foto’s, krantenknipsels en persoonlijke verhalen van oud-voetballers als Tonny Roosken en Katrinus van der Werf te bewonderen. Diverse objecten zijn in bruikleen verkregen van de genoemde heren en enkele particulieren. Een kleine sprong wordt ook naar het hedendaagse amateur- en proefvoetbal gemaakt.

Zo droegen enkele voetbalclubs uit de regio objecten aan. Bekend oud-voetbalcommentator Evert ten Napel leverde eveneens een bescheiden bijdrage aan de tentoonstelling. Hij leende zijn scheidsrechtersfluit uit waarmee hij wedstrijden in het amateurvoetbal fluit. En in een tentoonstelling over 100 jaar voetbalhistorie in Zuidoost-Drenthe kan natuurlijk ook FC Emmen niet ontbreken.

Bijzonder blij is de organisatie met de medewerking van FC Emmen die onder andere hun kampioenstrofee, behaald met de promotie in 2018, in bruikleen hebben gegeven voor de tentoonstelling.

tentoonstelling tot en met 31 maart 2022

Kortom, voetballiefhebbers en historici kunnen hun hart ophalen bij deze nieuwe tentoonstelling. Zij hebben tot-en-met 31 maart de tijd om bij Museum Collectie Brands te komen kijken. In aansluiting op de tentoonstelling zullen er ook nog diverse lezingen met prominenten worden georganiseerd. Meer nieuws hierover volgt.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!