Geslaagde en sfeervolle wandeling “in de voetsporen van de Domeneer van Turfland”

Klazienaveen – Een geslaagde en sfeervolle wandeling “in de voetsporen van de Domeneer van Turfland” was het zondag 19 september. De historische wandeling kende maar liefst 44 deelnemers.

Veel belangstelling

Vanwege de geldende coronamaatregelen was dit helaas het maximale aantal toegestane deelnemers. Hierdoor moesten helaas een groot aantal belangstellenden hierdoor teleurgesteld worden. De zes kilometer lange tocht vanaf het centrum van Klazienaveen naar de Veenkerk in Klazienaveen-Noord werd niet alleen wandelend afgelegd. Een groot gedeelte van de tocht werd afgelegd in een oude Amerikaanse schoolbus.

Wandelend en rijdend langs het Scholtenskanaal vertelden twee gidsen van Historisch Klazienaveen over de vele wetenswaardigheden in het gebied.
In Klazienaveen-Noord was voor deze gelegenheid de Veenkerk geopend voor bezichtiging en vertelde Wiecher Heuving over het leven van Willem de Weerd, evangelist van 1904 tot 1946.

De terugreis werd afgelegd in de Amerikaanse schoolbus en aan het eind hiervan werd een bezoek gebracht aan het graf van Willem de Weerd en zijn vrouw op de algemene begraafplaats in Klazienaveen.

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Weerd overleed. Hij was van 1904 tot 1946 evangelist in Kazienaveen-Noord en heeft veel betekend voor de ontwikkeling van Klazienaveen-Noord. In Klazienaveen was hij één van de oprichters van het Groene Kruis.

Op 19 januari 1904 stapte hij uit de tram in Klazienaveen en liep onder winterse omstandigheden over bijna onbegaanbare wegen naar Klazienaveen-Noord. Dezelfde weg werd afgelegd door de deelnemers aan de historische wandeling. Ditmaal was het mooi weer en ligt er een mooie, goed begaanbare weg langs het Scholtenskanaal.

(Foto: Jans Jagt)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!