Nieuwe identiteitskaart vanaf 2021 met inlogfunctie

Klazienaveen/Regio – De Nederlandse identiteitskaart krijgt vanaf dit jaar een e-functionaliteit. Dit betekend dat, naast dat het duurder wordt, er veilig ingelogd kan worden bij de diverse overheidsinstanties, zorg of pensioenfonds.

Maximale bescherming

Met ingang van 4 januari 2021 kan er een nieuwe Nederlandse identiteitskaart met een inlogfunctie worden aangevraagd. Met deze ID kaart kunt u via de DigiD app veilig inloggen bij de Nederlandse overheid, het onderwijs, de zorg of bijvoorbeeld het pensioenfonds.
Inloggen met een ID kaart met behulp van de DigiD app geeft extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van uw gegevens. Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. Om dit te kunnen bereiken is de Nederlandse ID kaart verder ontwikkeld en voorzien van een chip.

DigiD

Na de ontvangst van de nieuwe identiteitskaart ontvangt de burger thuis een brief van DigiD. Hierin wordt u geïnformeerd over de nieuwe manier van inloggen en ontvangt u een pincode en instructies waarmee de inlogfunctie van de identiteitskaart geactiveerd kan worden.
Als u in het bezit bent van een BSN nummer (burger service nummer) zit de chip vanaf 1 januari 2021 standaard op de identiteitskaart. In de brief, die u na ontvangst van de identiteitskaart, thuis ontvangt, staat ook een intrekkingscode. Hiermee kunt u eventueel de inlogfunctie van de chip verwijderen. Hierna is deze identiteitskaart nooit meer te gebruiken om in te loggen via de DigiD app. Als (reisdocument) identiteitsbewijs blijft het echter wel geldig.
Wilt u in de toekomst wel kunnen inloggen met uw identiteitskaart dan kan dat. U moet dan wel een nieuwe identiteitskaart aanvragen waaraan extra kosten zijn verbonden.

Toegang extra beveiligd

Overheidsdiensten hebben niet altijd toegang tot alle gegevens die op de identiteitskaart in de chip zijn opgeslagen. De chip bestaat namelijk uit 2 delen, zogenoemde applets. Op de eerste applet staat de informatie zoals ze ook fysiek op de kaart afgedrukt staat. Denk aan je naam, geboortedatum, foto etc. Deze gegevens kunnen gelezen worden als de kaart gescand wordt. Op de tweede applet staat de e-functionaliteit om bij DigiD in te kunnen loggen. De e-functionaliteit kan alleen gebruikt worden nadat de eigenaar zijn persoonlijke pincode heeft ingetoetst bij DigiD.

Verhoging van leges

Helaas hangt er ook een verhoging van de leges aan vast, want de nieuwe ID kaart bevat een nieuwe chip waarmee de eigenaar kan inloggen via de DigiD app. Deze manier van inloggen zorgt voor maximale bescherming uw gegevens. Extra kosten van de chip en brief met pincode zorgen voor de  verhoging van de leges.

Bron: https://www.rvig.nl/reisdocumenten/nederlandse-identiteitskaart-vernieuwd

error: De inhoud van deze website is beschermd !!