Museum Collectie Brands werkt aan heropening in 2021

Nieuw-Dordrecht – Na uitstekende bezoekersaantallen in 2019 moet ook museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht het jaar 2020 afsluiten met dalende aantallen. Toch word er stevig doorgewerkt aan een heropening in 2021, het 10-jarige jubileumjaar.

2019 mag als een absoluut topjaar worden beschouwd wat betreft de bezoekersaantallen. Het museum kon in dat jaar bijna 7.500 bezoekers verwelkomen. Dit jaar is de impact van de coronacrisis duidelijk te zien. Het bezoekersaantal liep terug naar 2715. Een daling van maar liefst 64 procent. De lockdown van dit voorjaar die bijna drie maanden duurde en de latere lockdowns in het najaar, zijn de belangrijkste oorzaken van de daling. Ook heeft het museum dit jaar daardoor nauwelijks scholen en groepen kunnen ontvangen.

Veel nieuwe bezoekers

Daarentegen heeft het museum naar eigen zeggen een goede zomer doorgemaakt. Er werden veel nieuwe bezoekers  verwelkomd, veelal toeristen die in eigen land op vakantie waren. Een ander hoogtepunt dit jaar, was het pop-up museum in het centrum van Emmen. Hier werd de magische grens van 1.000 bezoekers bereikt, en dat ondanks de coronacrisis! In het pop-up museum was een voorproefje op de tentoonstelling in Nieuw-Dordrecht “Wat zou JIJ doen?”  te zien. Een voorstelling met persoonlijke verhalen langs de grens in oorlogstijd.

Financieel laat de coronacrisis ook duidelijk zijn sporen na. Minder bezoekers betekent ook minder inkomsten. Met dank aan steunmaatregelen van de overheid (NOW en TOGS) en bijdragen van provincie, gemeente en fondsen kon de exploitatie voor 2020 toch nog sluitend gemaakt worden. Gelukkig heeft dit jaar toch ook nog enkele nieuwe donateurs opgeleverd, maar toch blijft het museum op zoekende om het donateurs bestand te vergroten.

10-jarig jubileum

Mits de situatie het toestaat, opent het museum op 2 februari 2021 weer haar deuren. De tussenliggende tijd wordt door de medewerkers en vrijwilligers besteed om de laatste werkzaamheden in de bibliotheek af te ronden. Bij de heropening in 2021, het museum viert dan ook het 10 jarig jubileum, wordt er een geheel nieuwe tentoonstelling gepresenteerd. Met diverse activiteiten zal aandacht worden besteed aan het 10-jarig jubileum, maar allesbepalend hieromtrent zijn de ontwikkelingen rondom het coronavirus.