Waardevol Erfgoed in gemeente Emmen gedigitaliseerd

Regio – Waardevol erfgoed in de gemeente Emmen is nu voor iedereen in te zien. De Erfgoedkaart is vanaf nu gedigitaliseerd en daarnaast ook gekoppeld aan de website hierkomjijweg.nl.

Alle waardevolle plekken en gebouwen in de gemeente Emmen zoals boerderijen, bomen, stads- en dorpsgezichten zijn vanaf vandaag voor iedereen online te zien. De gebouwen en plekken waar de gemeente Emmen zorgvuldig en met veel aandacht mee om wil gaan, zijn verzameld op de Erfgoedkaart die nu digitaal beschikbaar is. Bijzonder is dat de kaart gekoppeld is aan de website hierkomjijweg.nl van het ErfgoedNetwerk Emmen, waardoor heel veel achtergrondinformatie over de waardevolle plekken gemakkelijk vindbaar is.

De Erfgoedkaart is samen met inwoners ontworpen en in 2017 door de gemeenteraad vastgesteld. Op de kaart zijn honderden bijzondere plekken verzameld. Wethouder Jisse Otter: “Door het maken van deze kaart hebben we al deze mooie en waardevolle plekken in onze gemeente bij elkaar gebracht. Voor en door de samenleving, want samen zijn we trots op deze plekken en willen we deze zoveel mogelijk behouden voor de toekomst. Ze zijn voor iedereen te zien op onze website https://gemeente.emmen.nl/erfgoedkaart.”

Samenwerking met Erfgoednetwerk

De gemeente heeft de samenwerking gezocht met de stichting ErfgoedNetwerk om het verleden te digitaliseren. Het ErfgoedNetwerk Emmen heeft een netwerk opgebouwd van tientallen erfgoedorganisaties in de gemeente Emmen. Via het collectiebeheersysteem dat de gemeente eerder heeft aangeschaft om haar archieven en beeldcollecties te ontsluiten, is dit bij elkaar gebracht.

Vanaf 2019 is de beschikbare informatie gedigitaliseerd op de website hierkomjijweg.nl. Door het aanklikken van ‘links’ op de erfgoedkaart komt meer cultuurhistorische informatie tevoorschijn via de website hierkomjijweg.nl.

Cultuurwethouder Robert Kleine: “We zijn trots op ons cultureel erfgoed. Maar het is zonde om cultuurhistorie alleen in het archief te bewaren; het moet door iedereen beleefd kunnen worden. Door deze samenwerking met het ErfgoedNetwerk is dat op een fantastische manier gelukt. Zij hebben achtergrondinformatie en beelden verwerkt waardoor het verhaal nog levendiger wordt. Heel bijzonder vind ik dat het ErfgoedNetwerk ook privé collecties heeft gedigitaliseerd. Iedereen kan daarin nu een kijkje nemen en we voorkomen dat ze verloren raken.”

Ook inwoners kunnen ideeën aandragen

De gegevens op de kaart zijn in 2017 vastgesteld. In de afgelopen jaren zijn nieuwe waardevolle plekken door inwoners en partners aangedragen. Andere elementen zijn verdwenen door recente – vaak al geplande – ontwikkelingen. De kaart is dus nooit af. Er kunnen nieuwe plekken aan toegevoegd worden. De gemeente is van plan om wijzigingen te verzamelen en één keer per jaar door te voeren. Dat kan alleen samen met inwoners. Daarom kan iedereen ideeën aandragen bij de gemeente.

Erfgoedbeleidskaart

Foto: archief Henk Lambers
Veenhuisje Arling Berkenrode Barger-Compascuum