Waar is het Dordsebrug monument uit 1954 gebleven?

Klazienaveen – In de raadsvergadering van mei 1954 van de gemeente Emmen werd beslist over het plaatsen van een monument bij de Dordsebrug.

De brug werd in het kader van Marshall hulp Zuidoost-Drenthe gebouwd en officieel geopend op Sinterklaasavond 1953. De betonnen brug verving de uit 1934 stammende ijzeren brug.

Uit een overleg met ingenieur J. van der Streur en de stichting “Kunst en gezin” kwam men tot de conclusie dat de plaatsing van het monument op de noordwestelijke hoek naast de brug de voorkeur verdiende.

De voorkeur ging uit naar een soort monoliet van 10 tot 15 meter. Daarvoor heeft men opdracht gegeven aan enkele beeldhouwers. De kosten werden geraamd op 25 tot 30 duizend gulden. Veel kostte het de gemeente Emmen niet want 25 procent van de kosten kwamen voor rekening van het Rijk en 50 procent voor rekening van het bruggenfonds.

Nu rijst de vraag: Is het monument destijds ook daadwerkelijk geplaatst, en zo ja, waar is het dan gebleven? Indien het niet geplaatst is, weet misschien iemand waarom niet?

Indien iemand iets weet graag een email naar: redactie@klazienaveenlokaal.nl 

error: De inhoud van deze website is beschermd !!