Hondsrugtunnel kleurt paars op dinsdag 17 november

Emmen – De Hondsrugtunnel in Emmen is aanstaande dinsdag 17 november  de gehele dag paars verlicht tijdens de Wereld Prematuren Dag.

Aandacht voor vroeggeboorte

Op deze dinsdag wordt internationaal aandacht besteed aan vroeggeboorte op Wereld Prematuren Dag en de daarmee gepaard gaande gevolgen voor ouders, familieleden en zorgprofessionals.

Vroeggeboorte heeft grote impact op gezinnen en leidt vaak tot (psychische) problemen. Meer bekendheid hiervoor leidt tot meer begrip. Ook de provincie Drenthe ondersteunt Wereld Prematuren Dag en zet het Provinciehuis in Assen maandag in paars licht. Ruim 11.000 baby’s per jaar worden te vroeg (prematuur) geboren. Eén op de drie van deze ouders loopt psychisch vast na deze gebeurtenis door bijvoorbeeld een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). De vroeggeboren baby’s liggen vaak weken tot maanden op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) te vechten voor hun leven. De impact voor het hele gezin is groot.

Tijdens de Wereld Prematuren Dag staan deze gezinnen en verzorgenden in het zonnetje. “Er is nog veel onbekendheid over de impact van vroeggeboorte in een gezin. Het is belangrijk om daar aandacht voor te hebben zodat deze kinderen en ouders ook een goede start hebben,” aldus jeugdwethouder Robert Kleine.

Pakketjes in ziekenhuizen

Gebouwen in het hele land worden dinsdag aanstaande paars verlicht. Paars is de kleur die symbool staat voor vroeggeboorte. Ieder jaar deelt Care4Neo, de vereniging ouders van Couveuse kinderen, op Wereld Prematuren Dag in ziekenhuizen in het hele land pakketjes uit. In Emmen heeft het kernteam Veer-Krachtige Ouders daarbij een pakket paarse muisjes toegevoegd. Dit wordt komende dinsdag aan een kinderarts van het Treant Scheper Ziekenhuis overhandigd.

Samenwerkende organisaties

In de regio Emmen zijn verschillende organisaties betrokken bij de acties op Wereld Prematuren Dag, zoals:
Veer-Krachtige Ouders www.veerkrachtigeouders.nl
Care4Neo  www.care4neo.nl
Goede Start Emmen (www.mijngoedestart.nl
Treant Scheper Ziekenhuis
Gemeente Emmen

(Foto: Theo Berends )

error: De inhoud van deze website is beschermd !!