Alom bekende Compascumer Dagen gaan door deze zomer!

Barger-Compascuum – De alom bekende Compascumer Dagen gaan door deze zomer! De Compascumer Dagen worden iedere zomer door het Veenpark en de historische vereniging ‘t Aole Compas georganiseerd.

Ruim honderd vrijwilligers zetten het wonen en werken in een Drentse Veenkolonie opnieuw in scène en trekken daarmee iedere dag veel bezoekers. Het Veenpark neemt extra maatregelen om dit in goede banen te leiden.

Sinds 1 juni gebruikt het park hiervoor een vastgesteld protocol. Dit in samenwerking met de Veiligheidsregio Drenthe en de gemeente Emmen. Daar wordt nu nog een extra protocol voor de Compascumer Dagen aan toegevoegd om de gezondheid van zowel de vrijwilligers als de bezoekers te beschermen. Een speciale werkgroep van vrijwilligers en directie rondt het protocol deze week af. De anderhalvemetermaatregel is daarin een cruciaal begrip.

Het leven in vroeger tijden

Tijdens deze bijzondere dagen komt het park nog meer dan anders tot leven. De dorpen zijn bewoond, de ambachtslieden aan het werk en de veldwachter probeert samen met de pastoor en de kapelaan het kleurrijke dagelijks leven in de veenkolonie in goede banen te leiden.Compascumer-Dagen-Veenpark-4-8-2016-(107)
Op straat en in de bedrijfjes en winkeltjes waant de mens van nu zich in de periode tussen 1866 en 1966. Het maken van worst en klompen, het smeden van ijzer, het bakken van brood, het is allemaal te zien. De geur van dit versgebakken brood, maar ook van stoommachines.Veenpark_accordion_8482
De klanken van de accordeon worden verstoord door het ratelen van houten wielen, als de vrijwillige brandweer uit moet rukken. Het hele dorp is in rep en roer! En ondanks alles is het toch een tijd waarin alles nog heel gewoon was.

Bezoekers wordt aangeraden om voor deze woensdagen of donderdagen te kiezen. Het is een unieke belevenis voor de inwoners van Drenthe en de toerist(en).

De Compascumer Dagen worden gehouden op de woensdagen en donderdagen 15, 16, 22, 23, 29 en 30 juli, 5 en 6 augustus. Meer informatie over het evenement is te vinden op www.veenpark.nl.

Veenpark Logo
Veenpark
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum
Telefoon: 0591-324444

Website: www.veenpark.nl
E-mail: info@veenpark.nl

(Foto’s: archief Henk Lambers)