Emmer ‘Zorgverzekering op Maat’ trekt landelijk aandacht

Emmen / Regio – De Zorgverzekering op Maat in de gemeente Emmen is succesvol en trekt landelijk de aandacht.

Met Zorgverzekering op Maat ondersteunt de gemeente Emmen sinds november 2017 inwoners met een laag inkomen bij het vinden van een zorgverzekering die aansluit bij de persoonlijke zorgbehoefte. Dit doet de gemeente in samenwerking met Poliswijzer.nl onder de naam Zorgverzekering op Maat. Uit de evaluatie 2019-2020 blijkt wederom dat het loont om te kijken of een zorgverzekering passend is.

overstap verzekering

Inmiddels bieden 13 gemeenten Zorgverzekering op Maat aan, nadat zij contact opnamen met gemeente Emmen. Door deze aanpak betalen inwoners alleen voor zorg die zij denken nodig te hebben. Ook bespreken we met hen dat soms keuzes later verkeerd en duurder kunnen uitpakken zoals het verhogen van het eigen risico. Dit jaar maakten 334 inwoners de overstap naar een verzekering die beter bij hen past. Dat zijn er ruim 60 meer dan vorig jaar met een gemiddelde besparing van € 294,- per persoon per jaar. Wethouder Raymond Wanders: “We zien dat steeds meer mensen gebruik maken van Poliswijzer.nl/Emmen.”

Pilot vergelijken energie

Veel huishoudens kunnen besparen op hun energiekosten. Daarom werd in 2019 tijdens het project als pilot de digitale energievergelijker van Gaslicht.com getest, eveneens een product van de BenCom group. Wanders: “Als het minima lukt hun vaste lasten te verlagen, houden ze maandelijks meer geld over. Daarom hebben we onze inwoners ook steeds gewezen op de energievergelijker. Uit de evaluatie blijkt dat het overstappen naar een andere energieleverancier een gemiddelde besparing van € 343,- oplevert. Daar zijn de overstappers enorm mee geholpen.“

Inzet vrijwilligers

Ook dit jaar kon de gemeente Emmen een beroep doen op een groep enthousiaste vrijwilligers via Sedna en Humanitas. “Ik vind het geweldig dat ook dit jaar vrijwilligers hulp hebben geboden bij het invullen van de zorgvergelijker en de energiewijzer. Inmiddels hebben een aantal vrijwilligers ‘jarenlange’ ervaring. Ik ben de vrijwilligers uitermate dankbaar voor hun inzet. Mooi dat we elkaar zo kunnen helpen!”, aldus wethouder Raymond Wanders.

Speciaal voor Emmen

In 2017 heeft de gemeente Emmen besloten om de collectieve zorgverzekering voor minima per 1 januari 2018 af te schaffen. Het bleek dat een deel van de inwoners een onnodig hoge premie betaalden. Daarnaast was het gebruik sterk afgenomen. In plaats van het aanbieden van een collectieve zorgverzekering werd er in 2017 hulp geboden bij het invullen van de digitale vergelijker van Poliswijzer.nl die vanaf 2017 met gesloten beurs een speciale editie voor Emmen ontwikkelde die door alle inwoners te gebruiken is. Deze aanpak blijkt ook dit jaar weer succesvol.

SAM-Beleid

Schulden-, Armoede-, en Minimabeleid 2019-2022 (SAM-beleid)
Zorgverzekering op Maat is onderdeel van het integraal SAM-beleid 2019-2022. De uitvoering van dit beleid is gestart in 2019. Overige ontwikkelingen vanuit het SAM-beleid zijn de pilots vroegsignalering, schuldhulpverlening aan zzp’ers en het Jongeren Perspectief Fonds. Deze ontwikkelingen dragen bij aan het uiteindelijke doel: meer mensen duurzaam uit een (uitzichtloze) schulden- of armoedesituatie te helpen.