Ernstig overgewicht en obesitas in de gemeente Emmen

Klazienaveen/Regio –  Uit gehouden onderzoek  naar de gezondheid in de gemeente Emmen, blijkt o.a. dat 57% van de inwoners in Emmen kampt met overgewicht, en 21% met obesitas, en dat is geen goede uitslag.

Maar liefst 57% van de volwassenen in de gemeente Emmen heeft een overgewicht, en 21% kampt zelfs met ernstig overgewicht (obesitas). Dat blijkt uit onderzoek van Vandaagafvallen.nl dat informatie rondom afvallen in Emmen verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd.

Hiermee zijn inwoners in de gemeente Emmen gemiddeld zwaarder dan de rest van Nederland. Landelijk gezien is 48,9% te zwaar, en heeft 13,8% te maken met obesitas.

Overgewicht betekent een BMI van 25 of hoger. Ernstig overgewicht, ook bekend als obesitas, betekent een BMI van 30 of hoger. De BMI wordt berekend op basis van geslacht, lengte en gewicht. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent een normaal gewicht.

Sporten en bewegen in de gemeente Emmen

Dit wil niet zeggen dat de hele gemeente stilzit, want 44% voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Dit betekent minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijv. fietsen of wandelen), twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijv. traplopen) en niet te veel stilzitten.

Hieronder een aantal aanvullende gegevens met betrekking tot sporten en bewegen in de gemeente Emmen.
• 54% doet aan matig plus zwaar intensieve activiteiten (o.a. wandelen, fietsen, hardlopen, wielrennen, sporten)
• 71% doet aan bot- plus spierversterkende activiteiten (o.a. traplopen, springen, fietsen en krachttraining)
• 37% doet wekelijks aan sport
• Het percentage fietsgebruik ligt op 41%. Dit betekent dat bij 41% van verplaatsingen met een korte afstand (tot 7,5 km) gebruik gemaakt wordt van de fiets.

Hoe zit het met de gezondheid in de gemeente?

73% van de inwoners van Emmen ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Landelijk gezien ligt dit percentage op 75,6%. Het alcohol- en rookgedrag ligt tenslotte redelijk in lijn met de rest van Nederland:

In Emmen wordt door 38% van de bevolking van 19 jaar en ouder volgens de Richtlijn gedronken (drinkt niet of maximaal 1 glas per dag). 14% van de bevolking is een zware drinker. Dat wil zeggen: minstens 1 keer per week 6 glazen voor mannen en 4 glazen voor vrouwen per dag. 11% wordt aangemerkt als overmatige drinker. Je bent een overmatige drinker als je meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. 23% van de inwoners in Emmen rookt wel eens.

Kijk voor meer informatie over verantwoord afvallen op: https://www.vandaagafvallen.nl/

error: De inhoud van deze website is beschermd !!