Willem Albert en Klaassien vestigen zich in Klazienaveen

Klazienaveen – ‘Willem Albert en Klaassien vestigen zich in Klazienaveen’. Dit historische gegeven werd door de Stichting Historisch Klazienaveen verteld op de onlangs gehouden historische avond in het Esdal College.

Stichting Historisch Klazienaveen

Tijdens de historische avond in het Esdal College zijn de replica’s van de schilderijen van grootindustrieel Willem Albert Scholten en zijn vrouw Klaassien Scholten-Sluis gepresenteerd door de Stichting Historisch Klazienaveen.

Grootindustrieel Willem Albert Scholten kocht in 1874 het 974 hectare grote hoogveengebied Smeulveen. Zijn zoon Evert Jan noemde het veengebied naar zijn moeder: het Klazienaveen. Daarmee werd de basis gelegd voor wat jaren later het prachtige veenkoloniale dorp Klazienaveen zou worden.

Vaak is het echtpaar Scholten trouwens niet in Klazienaveen geweest. Bekend is dat Willem Albert Scholten op 14 januari 1890 op de wal nabij de Dordsebrug stond om een vlag te overhandigen aan de eerste schipper Jan Adde Hazewinkel.

replica vlag-MSL_2608web
Ook een replica van deze vlag is inmiddels in het bezit van de Stichting Historisch Klazienaveen. Zowel de schilderijen en de vlag zijn van grote historische waarde; zij raken het ontstaan van Klazienaveen.
etalage heideveld

De originele schilderijen hangen in het Veenkoloniaal Museum in Veendam, dat wel de foto’s beschikbaar heeft gesteld aan Historisch Klazienaveen.
Foto Henk Heideveld heeft er een bijna echt schilderij van weten te maken. In januari 2020 zullen de schilderijen ook in de etalage van Henk Heideveld aan de Langestraat 122 in Klazienaveen te zien zijn.