Herdenking 75 Jaar Vrijheid Klazienaveen in 2020

Klazienaveen – In 2020 wordt ook in Klazienaveen 75 jaar Vrijheid gevierd! Er is intussen een samenwerking ontstaan tussen een aantal organisaties: Werkgroep 75 Jaar Vrijheid Klazienaveen.

Historie

Op 10 april 2020 is het precies 75 jaar geleden dat een Poolse militaire motor ordonnans stopte bij de Dordsebrug om de massaal toegestroomde Klazienaveense bevolking toe te spreken. Na de woorden “Beste mensen, u bent vrij” reed hij weer verder naar een volgend dorp.
Vanaf dat moment leefde Klazienaveen in vrijheid. Die vrijheid van de afgelopen 75 jaar wordt in Klazienaveen groots gevierd.

Werkgroep 75 jaar Vrijheid Klazienaveen

De Stichting Historisch Klazienaveen, Oecumenische Werkgroep Klazienaveen en de Stichting Purit Monument zijn gaan samenwerken in de Werkgroep 75 jaar Vrijheid Klazienaveen. Het programma voor de feestelijke herdenking in 2020 is in grote lijnen bekend.
Op maandag 23 maart 2020 wordt de aftrap gegeven met een herdenking van het Purit bombardement op 23 maart 1945. Daarbij vielen acht dodelijke slachtoffers. Ook Hotel Wierenga werd tijdens het bombardement zwaar getroffen. Na de herdenking in de kantine van de Cabot wordt een krans gelegd bij het Purit monument aan de Noorderkeerkring

Dillehof

Verzorgingstehuis Dillehof is op 9 en 10 april het decor voor een foto expositie van Klazienaveen tijdens de oorlogsjaren. Iedereen is van harte welkom. Naast deze expositie zijn op beide dagen sprekers uitgenodigd en zal muzikale invulling worden gegeven door mannenkoor Fanfaron en de Drents talige zangeres Ineke de Jong en haar begeleider Kees Hendriks. Hun liedjes staan in het teken van liedjes die tijdens en direct na de oorlog werden gezongen.

Onderwijs

Van 14 tot 20 april vinden er in het Esdal College Klazienaveen en in de bibliotheek tal van activiteiten plaats. Deze activiteiten zijn speciaal bedoeld voor leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

4 Mei Dodenherdenking

Dodenherdenking vindt plaats op maandag 4 mei 2020. De reeks van activiteiten worden afgesloten met een feestelijke herdenking op dinsdag 5 mei 2020 in de RK Kerk. Ook tijdens deze herdenking is er een muzikaal optreden van Fanfaron en het Henricuskoor. Iedereen is van harte welkom deze feestelijke herdenking mee te vieren.

Aan het eind van de feestelijke herdenking wordt het Vrijheidsvuur in de RK Kerk ontstoken door zeven leerlingen uit het basisonderwijs en één leerling van het Esdal College. Ook zal een aantal leerlingen tijdens de diverse activiteiten gedichten voorlezen.

Met vriendelijke groeten,
Jans Jagt
Namens de Werkgroep 75 jaar Vrijheid Klazienaveen
Stichting Historisch Klazienaveen
Oecumenische werkgroep Klazienaveen
Werkgroep Purit Bombardement

error: De inhoud van deze website is beschermd !!