Ruimterots stevent op aarde af en mist ons rakelings

Regio – Een ruimterots was met een snelheid van maar liefst 61.155 km per uur onderweg om de aarde voor ruimtebegrippen maar net te missen.

Het ging om een forse asteroïde met een afmeting van ongeveer 150 meter. Het projectiel is omgedoopt tot een ‘Near Earth Object’ (NEO). Volgens de voorspellingen van de NASA zoefde het object maandag vlak langs onze planeet meldt The Sun.

‘2019 VF1’

Het komt veel vaker voor dat asteroïden onze aarde rakelings passeren. De NASA monitort deze projectielen en vaardigt een alarm uit als er eentje binnen een bepaalde afstand komt. De betreffende asteroïde die ons maandag naderde,  heeft naam ‘2019 VF1’ mogen ontvangen. De naam is het projectiel gegeven omdat het de eerste asteroïde was die de NASA ontdekte in dit jaar. Deze astroïde heeft onze aardbol dan ook niet niet daadwerkelijk geraakt, maar passeerde ons voor ruimtebegrippen slechts rakelings.

slechts kleine kans

Het komt wel vaker voor dat ruimtepuin op ramkoers ligt met de aarde. Soms is er zelfs sprake van meerdere NEO’s die allemaal in een dag passeren. De kans dat de aarde wordt geraakt door een asteroïde is in het algemeen klein te noemen. En mocht dit wel gebeuren dan dient de asteroïde ook nog van een bepaalde omvang te zijn. Kleine asteroïden worden namelijk door hun snelheid in onze atmosfeer tot fijn gruis verbrand voordat het aardoppervlak geraakt wordt.

10 meter diameter

In 2013 was het de laatste keer dat een  meteoroïde met een diameter van rond de 10 meter ook daadwerkelijk voor een flinke schade zorgde. Dit gebeurde 15 februari dat jaar vlak bij de Russische stad Tsjeljabinsk. Bij het doorbreken van de atmosfeer door de meteoroïde werd destijds een grote vuurbal waargenomen en een groot aantal gebouwen zwaar beschadigd.

(Bron: The Sun)