Toilet nog vaak gebruikt als vuilnisbak

Regio – Het toilet wordt nog steeds vaak gebruikt als een soort vuilnisbak. Met de feestdagen in aantocht verwachten de waterschappen toch weer extra, in feite onnodige storingen voor het rioolgemaal.

Voorbeelden

Billen- en schoonmaakdoekjes, maandverband, inlegkruisjes, luiers en de plakstrips daarvan, tampons, watten, etensresten, koffie- en theeprut, pleisters, frituurvet. Het zijn voorbeelden van producten die nog altijd door het toilet worden gespoeld.

Gemiddeld lost het waterschap dagelijks enkele storingen in een rioolgemaal op doordat er zich allerlei zaken die er niet thuishoren ophopen en samenklonteren. Problemen kunnen ontstaan zowel bij bewoners thuis als in rioolgemalen en op rioolwaterzuiveringen.

Het Waterschap Vechtstromen vraagt aandacht van de inwoners voor het doorspoelgedrag, en roept op alleen de drie P’s door het toilet te spoelen: plas, poep en (toilet)papier.

Medicijnresten en andere stoffen

Naast vaste stoffen richten ook chemische stoffen schade aan. Denk hierbij aan motorolie, petroleum, ammoniak, chloor, bestrijdingsmiddelen, medicijnen en lijm- en verfresten. Al deze middelen komen via de riolering uiteindelijk op een rioolwaterzuivering terecht. Daar kunnen niet al deze stoffen volledig worden afgebroken, waardoor ze gedeeltelijk ongezuiverd worden afgevoerd op rivieren, kanalen en sloten.

Landelijk wordt onderzoek gedaan naar oplossingen. Hierbij wordt zowel gekeken naar aanpak bij de bron -hoe zorgen we ervoor dat de stoffen niet in het riool terecht komen?-. Maar ook naar zogeheten ‘end-of-pipe-oplossingen’ -hoe kunnen de stoffen alsnog uit het water worden verwijderd op rioolwaterzuiveringen?-.

10,5 miljoen doekjes

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van de Unie van Waterschappen dat bijna één op de tien Nederlanders aangeeft wel eens billendoekjes door het toilet te spoelen. Omgerekend zijn dat zo’n 1,5 miljoen mensen. Uitgaande van dagelijks gebruik zou het gaan om een afvalberg van wekelijks 10,5 miljoen doekjes.

(Bron: Waterschap Vechtstromen)