Alleen betalen voor zorg die nodig is. Tijd om over te stappen?

Regio – De gemeente Emmen vindt het belangrijk dat een zorgverzekering aansluit bij de persoonlijke zorgbehoefte. Alleen betalen voor zorg die nodig is. Tijd om over te stappen?

Ook energie wordt een alsmaar stijgende kostenpost, ook hierover wordt dit jaar ondersteuning geboden bij het vergelijken van energieleveranciers.

Zorgverzekering op Maat

Een zorgverzekering die aansluit bij uw persoonlijke behoefte, dat noemen we een Zorgverzekering op Maat. Daarom biedt de gemeente Emmen inwoners met een laag inkomen ook dit jaar hulp en begeleiding bij het vergelijken van zorgverzekeringen. Dit doet de gemeente Emmen samen met Poliswijzer.nl, onderdeel van de Bencom Group. Met een Zorgverzekering op Maat biedt Emmen inwoners met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm, begeleiding bij het invullen van de digitale zorgverzekeringvergelijker op www.poliswijzer.nl/emmen.

Wethouder Raymond Wanders: “De vergelijker helpt inwoners van Emmen de zorgverzekering te vinden die past bij de eigen situatie. Daarnaast richt het programma zich op zorgaanbieders in de regio Emmen en is het programma te gebruiken op de computer, tablet of mobiel.” De vergelijker is vanaf 15 november beschikbaar.

Speciaal voor Emmen

Poliswijzer.nl ontwikkelde vanaf 2017 met gesloten beurs een speciale editie voor Emmen die door alle inwoners te gebruiken is. De onafhankelijke vergelijker richt zich op zorgaanbieders in de regio Emmen.

Zorgseizoen 2020

Vanaf 12 november maken zorgverzekeraars de nieuwe premies en voorwaarden voor 2020 bekend en kunnen inwoners overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Overstappen kan tot uiterlijk 31 december 2019. Het invullen van de online vergelijker leidt tot een advies van een zorgverzekering die het beste past bij de persoonlijke situatie.

Ook besparen op energie?

Ook de energierekening wordt een steeds hogere kostenpost, zo ook voor de minima. Daarom wordt er dit jaar ook ondersteuning geboden bij het vergelijken van energieleveranciers.

Dit jaar start de gemeente met een proef om deze groep te wijzen op een digitale energievergelijker. Via een onafhankelijke vergelijker kan iemand zien of het goedkoper is over te stappen naar een andere energieleverancier. En zo geld besparen. Door de goede samenwerking met Bencom Group de afgelopen jaren, gaan medewerkers van GasLicht.com hieraan meehelpen. In het voorjaar van 2020 wordt de pilot geëvalueerd en kijken we hoe hieraan een vervolg te geven.

Begeleiding in de buurt voor inwoners met een laag inkomen

Raymond Wanders: “Als het minima lukt hun vaste lasten te verlagen, houden ze maandelijks meer geld over. Daar zijn zij enorm mee geholpen. Ik vind het geweldig dat ook dit jaar vrijwilligers hulp bieden bij het invullen van de zorgvergelijker en de energiewijzer. Mooi dat we elkaar zo kunnen helpen!” Voor inwoners zijn inloopspreekuren gepland in verschillende buurthuizen. Inwoners met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm, ontvangen een brief thuis. Voor inhoudelijke vragen staan medewerkers van Poliswijzer.nl en GasLicht.com paraat.

Bijzondere bijstand

Er zijn nog andere manieren waarop de gemeente Emmen mensen met een laag inkomen en hoge zorgkosten tegemoet komt. Men kan een beroep doen op de bijzondere bijstand voor sommige medische kosten. Vanuit de basisverzekering wordt voor bepaalde zorgkosten (bijv. hoortoestel) een eigen bijdrage gevraagd. Het is mogelijk om voor deze eigen bijdrage een beroep te doen op de bijzondere bijstand. Dit is aan te vragen via de website www.berekenuwrechtplus.nl.