Lokale Organisaties tekenen voor een Rookvrije Generatie

Regio – Op 25 september tekenden 25 lokale organisaties samen met de gemeente Emmen voor een Rookvrije Generatie (RVG) in Emmen.

Met deze samenwerkingsovereenkomst wordt een belangrijke stap gezet naar een generatie kinderen die opgroeit zonder de schadelijke
effecten van tabaksrook.

Lokale organisaties

Met het ondertekenen van een intentieverklaring wordt er gezamenlijk samengewerkt door een aantal lokale organisaties om zich de komende jaren in te zetten om kinderen zo min mogelijk met roken in aanraking te laten komen.

Met diverse sportverenigingen, ondernemers en partijen uit het onderwijs hebben is hiermee een lokale alliantie gevormd. Deze maakt zich sterk om gezamenlijk met een RVG (Rook Vrije Generatie) in Emmen aan de slag te gaan.

Raymond Wanders, wethouder gemeente Emmen: “Ik vind het geweldig dat 28 organisaties duidelijk maken dat roken en kinderen niet samen gaat. Laten we vooral niet werken aan een beeld dat roken normaal is. Daarom rook je niet in het bijzijn van kinderen. Door zelf het goede voorbeeld te geven en andere organisaties ook enthousiast te maken voor een RVG, hoop ik dat er steeds meer kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Als gemeente gaan we uiteraard zelf ook met dit thema aan de slag en zoeken wij aansluiting bij de Alliantie Nederland Rookvrij.”

Op de vraag aan mevr. Bandingra van VNN waarom zij ook meedoen aan de RVG, antwoordt zij: “Wij vinden het belangrijk om met dit thema aan de slag te gaan. In de campagnemaand ‘Stoptober’ openen wij tijdelijk een pop-up poli. Dit is een gratis training als steuntje in de rug voor mensen die het niet lukt om te stoppen met roken.”

Jos Schaert van Noaberschap United: “Wij zijn al op weg naar een rookvrij voetbalstadion. Vanaf het seizoen 2020/2021 zijn alle Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie stadionss rookvrij, dus ook FC Emmen. Dat is het doel van het nieuw opgerichte platform rookvrijestadions.nl.”

Annette Verhoef (locatieleider NHL Stenden) geeft aan: “Ik zie nog te veel studenten die roken. Ik wil niet zomaar tekenen maar ook daadwerkelijk iets doen. Ik zie nog te veel asbakken. Die gaan weg. En misschien kan de pop-up poli van de VNN onze studenten en medewerkers ook wel ondersteunen.”

Alliantie Nederland Rookvrij

De Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) is een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. De ANR is onlangs een landelijke campagne voor een RVG gestart. Om onze slagkracht te vergroten, zoeken we de samenwerking met de ANR.