35 Jaar Industrieel Smalspoormuseum in Erica wordt feestelijk gevierd

Erica – Alweer 35 Jaar bestaat het Industrieel Smalspoormuseum in Erica.  Een jubileum dat wat extra aandacht verdiend dankzij de ruim 70 vrijwilligers.

Op 13 september 1984 werd de basis voor het Industrieel Smalspoormuseum in Erica gelegd. ISM-1984-09-14-Museum-Spoorbaan-kan-gaan-rijden,-Nieuwsblad-vh-Noorden-bEr werd zes hectare fabrieksterrein op een restant hoogveen in erfpacht gegeven aan de Noord Nederlandse Museum Spoorbaan. Ook de daarop aanwezige veldspooractiviteiten van de toenmalige grondeigenaar H.F. van de Griendt hoorde erbij.

35 jaar geleden

Het is inmiddels al weer 35 jaar gelden dat een aantal vrijwilligers destijds begon met het uitwerken van de ideeën van waaruit langzaam maar zeker het huidige museum uit is ontstaan.

Diverse smalspoortreinen werden geschonken door particulieren, fabrieken, stichtingen enzovoort. Het Smalspoormuseum kreeg daarom ook de naam van Industrieel Smalspoor Museum. Het museum draait nog steeds alleen maar dankzij de inzet van vele vrijwilligers.

Ruim 70 enthousiaste vrijwilligers telt het museum inmiddels! Een bijzondere prestatie dat door deze enthousiastelingen geleverd wordt om een museum op te bouwen, te onderhouden en steeds maar weer uit te breiden, zonder eventuele gemeentelijke subsidies. Al deze inzet vraagt toch om wat extra aandacht voor een speciaal jubileum, dat gevierd wordt in het weekend van 14 en 15 september, gelijktijdig met de Landelijke Open Monumenten dagen.

Foto-expositie

Vrijdagavond 13 september is er een feestavond voor medewerkers en donateurs. Zaterdag 14 september wordt om 13.00 uur de foto-expositie met als thema “De mens en het museum”, geopend door wethouder Robert Kleine. De wethouder van de gemeente Emmen zal hierna ook een prachtig gerestaureerde Henschel und Sohn locomotief presenteren. Ook oud medewerkers van het museum worden hierbij ook van harte uitgenodigd om bij aanwezig te zijn.

14 en 15 september Open Monumentendagen

Tijdens de Open Monumentendagen zijn de mobiele erfgoederen en de rijksmonumenten, Fijn-fabriek en de Remise gratis te bezichtigen. Voor een bezichtiging van het museum inclusief een rondrit met een smalspoortrein krijgt de bezoeker in dit weekend een korting van 35% op de toegangsprijs.

Er is veel te doen gedurende het weekend van 14 en 15 september in het museum. Er is o.a. een expositie van museumobjecten, een leestafel, rondleidingen, klassieke smeden enzovoort.
Openingstijden op zaterdag 14 september van 10:00 tot 16:30 uur en zondag 15 september van 11.00 tot 16;30 uur.


Industrieel Smalspoormuseum
Griendtsveenstraat 140
7887 TK Erica
E-mail: info@smalspoorcentrum.nl
Website: www.smalspoorcentrum.nl