Oud gebruik ‘Pinksterbroed’ nog springlevend in Barger-Compascuum

Barger-Compascuum – Het oude gebruik ‘Pinksterbroed’ is op de 2e Pinksterdag nog springlevend in Barger-Compascuum. De Historische vereniging ‘t Aole Compas en Veenpark zetten de traditie voort!

Het oude gebruik Pinksterbroed wordt in het  plaggenhuttendorp van het Veenpark in Barger-Compascuum op 2e Pinksterdag springlevend gehouden.

Eeuwenoud Drents gebruik

Op deze tweede Pinksterdag, maandag 10 juni, lopen er ‘s middags in het Veenpark kinderen zingend langs de deuren. Ze zingen een liedje en krijgen van de bewoners snoep. Het is geen Sint Maarten in juni, maar een eeuwenoud Drents gebruik waarbij kinderen met een ‘bruidje’ langs de deuren gaan. Ook de kinderen die het park bezoeken kunnen meedoen.

Bij het pannenkoekenhuis is een tafel ingericht waar alle kinderen vanaf 13.00 uur hun eigen versiersel kunnen maken. Ze kunnen dan ook meegaan, zingend langs de deuren in ‘t Aole Compas. De bewoners van de veenketen en plaggenhutten zijn allemaal thuis gebleven om de kinderen die
van deur tot deur gaan, te horen zingen. Voor alle zingende kinderen is er natuurlijk bij elk huisje een heerlijke traktatie.

Historie Pinksterbroed

Vroeger werden in het voorjaar de koeien door jonge mannen naar het weidegebied gebracht. De koe die het eerst in het dorp arriveerde werd door de bewoners versierd en de eigenaar moest trakteren. Later was het niet meer de koe, maar de jongen die een bloemenhulde ontving. Ook dat veranderde in de loop der tijden. Kinderen gingen in groepjes van deur tot deur met in hun midden een bruidje. Het bruidje was natuurlijk bijzonder gekleed en liep onder een prachtige boog van groen en bloemen. Bij elk huis van het dorp zongen ze een speciaal lied. De tekst van dit lied krijgen alle bezoekers bij binnenkomst uitgereikt.

Laatste voordelige abonnementen

Voor de laatste keer dit jaar kan iedereen uit de regio gebruik maken van een speciale abonnementsactie. De vroege vogels, die meteen met Pasen een abonnement kochten, waren nog voordeliger uit maar ook nu schaft u nog voor een klein bedrag extra een abonnement aan. Een abonnement is namelijk maar € 3,00 duurder dan de normale entreeprijs. Daarmee komt een seizoensabonnement op € 19,50 p.p. kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis.

Had u ook in 2018 een abonnement dan kunt u, nog echt de allerlaatste kans voor 2019, verlengen voor € 18,50 p.p. Abonnementen kunnen alleen nog worden besteld via de website van het Veenpark.

Veenpark
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum
Telefoon: 0591-324444

Website: www.veenpark.nl
E-mail: info@veenpark.nl