‘Nationale Veendag’ start van nieuw project in Veenpark

Barger-Compascuum – Tijdens de Nationale Veendag op zondag 26 mei wordt de start van het project ‘Laatste turfafgraving van Nederland is cultureel erfgoed’ in het Veenpark te Barger-Compascuum gepresenteerd.

Nationale Veendag

De ‘Laatste turfafgraving van Nederland is cultureel erfgoed’ wordt tijdens de Nationale Veendag op zondag 26 mei in het Veenpark te Barger-Compascuum als het nieuwste project gepresenteerd door de Historische vereniging ‘t Aole Compas en het Veenpark.

De historische vereniging ‘t Aole Compas en het Veenpark in het Drentse Barger-Compascuum willen de laatste authentieke turfafgraving van Nederland behouden, en nog meer dan nu al het geval is, zoveel als mogelijk terug te brengen in de oorspronkelijke staat.

presentatie plan

Ruim 30 vrijwilligers presenteren het plan aan genodigden en de pers. Aansluitend wordt gedurende de rest van de dag de complete vervening aan de bezoekers van het park gedemonstreerd en geven uitleg over de plannen. Om dit project te realiseren is een herstel van de historische situatie van het gebied en de directe omgeving nodig, en een verbetering van toegankelijkheid en routing voor de bezoekers.

cultureel erfgoed

Het hoogveengebied Berkenrode, onderdeel van het Veenpark, is belangrijk cultureel erfgoed. De authentieke veenput vormt samen met het totale hoogveengebied een cultureel landschappelijk topstuk. Hier is 4.000 jaar geschiedenis, van veenvorming tot agrarische ontwikkeling, in een oogopslag te overzien en te beleven.

Van de vorming van de metersdikke veenlaag tot en met de agrarische bedrijvigheid op de vruchtbare dalgrond. Sluitstuk is de AVEBE-fabriek, dat met de oude oorspronkelijke materialen herbouwd is. Maar ook de fabrieksinrichting en stoommachines uit de voormalige ‘Twee Provinciën’ in Stadskanaal doet de beleving toenemen.

Doel van het project is om de bezoeker niet alleen mee te nemen naar de tijd van de ‘Grote Vervening’ maar ook te informeren over de gevolgen voor de veranderingen in-, maar ook voor het landschap.