Ontmoet de molenaar tijdens de Nationale Molendagen 11 en 12 mei

Regio – Ontmoet de molenaar tijdens de Nationale Molendagen op 11 en 12 mei. Het is alweer de 46e editie van de Nationale Molendagen, voel en beleef ook eens een molen van binnen.

De 46e Nationale Molendagen wordt dit jaar op zaterdag 11 en zondag 12 mei gehouden. In dit weekend is er dan opnieuw een uitgelezen kans om een molen eens van binnen te bekijken.

ervaar de molen van binnen

Ruim 900 van de circa 1200 molens door het hele land zullen draaien en/of malen waarvan het merendeel ook de deuren voor je open zet. Ga ook naar binnen en ervaar van dichtbij het stoere karakter van de molen en de molenaar.

De molen beleef je pas echt als je binnen bent!  Je kent de molen vast van één van jouw dagelijkse routes naar school, werk of familie en vrienden. De molens zijn beeldbepalend voor Nederland. Maar deze monumenten beleef je pas echt, wanneer je binnen bent. Aangedreven door wind en water, voel je de molen trillen, kloppen en bonken. Kom tijdens de Nationale Molendagen op 11 en 12 mei naar een molen bij jou in de buurt en ervaar hoe hij bijvoorbeeld graan tot meel maalt of water uit de polder pompt. Alle deelnemende molens staan vanaf begin mei op de website molens.nl.

Molenbouwplaat voor de kinderen

Bezoek ook eens een molen en ontmoet de molenaar! Op vele honderden molens staan zij klaar om u van alles te vertellen over dit ‘levende’ monument. Bovendien worden bij een groot aantal plaatsen feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen is gratis een molenbouwplaat op te halen. Kijk op molens.nl voor alle deelnemende molens.

De hieronder vermelde molens staan alleen in de directe omgeving. Voor de complete lijst kunt de officiële website molens.nl raadplegen.

Veenoord/Nieuw Amsterdam molen ‘Nooit Gedacht’ 

Zaterdag 11 mei Draait en is open van 10.00 uur tot 17.00 uur.
De molenaars geven rondleidingen door de molen en onderin de molen zijn foto’s te bekijken van het Dorpsarchief Nieuw – Amsterdam / Veenoord. Bij voldoende wind draait de molen mogelijk al eerder/ nog later dan de aangegeven openingstijden.
Rondleiding
Expositie en er is een kleinschalige markt rondom de molen.
Zondag 12 mei draait en is open vanaf 10.00 uur. De molenaar geeft rondleidingen door de molen en onderin de molen zijn foto’s van het Dorpsarchief Nieuw – Amsterdam/ Veenoord te bekijken.
Rondleiding en Expositie
Adres: Industrieweg 15, 7844 NV, Veenoord
Molenaar(s): Ronald Nijmeijer, Gerard de Haan, Mike Dragstra, Joey Ebelties, Frits Bunning

Erica molen ‘De Heidebloem’

Zaterdag 11 mei, draait en is open van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Rondleiding
Expositie
film: eikelbijter
Zondag 12 mei Gesloten
Adres: Verlengde Vaart ZZ 86, 7887 EP, Erica
Molenaar: Joh. Tigelaar

Zuidbarge molen ‘Zeldenrust’

Zaterdag 11 mei Draait en is open van 10.00 uur tot 17.00 uur
Rondleiding
In de molenwinkel zijn molenproducten te koop
Zondag 12 mei Gesloten
Adres: Jacoba Omvleepad 4, 7825 TX, Zuidbarge
Molenaar: Dhr. J. Omvlee

Barger-Compascuum molen ‘De Berk’

De molen is alleen aan de buitenzijde te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Veenpark.
Adres: Berkenrode 4, 7884 TR, Barger-Compascuum
Website http://www.veenpark.nl