Uitvaartkosten geschat op 7300 Euro

Regio – Nederlanders schatten de kosten van hun uitvaart in op gemiddeld 7300 Euro. Dat blijkt uit cijfers van Uitvaartverzekering.nl. Hun uitvaartkosten berekentool werd in de afgelopen zes maanden meer dan 1500 keer geraadpleegd.

Het gemiddelde komt goed overeen met cijfers van het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) en de Consumentenbond. Die ramen de kosten voor een uitvaart op 7500 Euro gemiddeld.

Crematie goedkoper

Uit de rekentool blijkt dat 62 procent van de Nederlanders kiest voor een crematie en 38 procent voor een begrafenis. Overigens is die laatste duurder dan de eerste. Mensen die in de berekentool kozen voor een crematie waren gemiddeld 650 Euro goedkoper uit.

Een begrafenis is met name duurder vanwege de relatief hoge grafkosten. Afhankelijk van de woonregio kunnen die honderden tot wel duizenden euro’s verschillen. Mensen die kiezen voor een begrafenis dienen hier rekening mee te houden bij het afsluiten van een begrafenisverzekering.

Minimaal 5000 Euro

Voor een eenvoudige uitvaart zonder poespas betaalt men al gauw 5000 Euro. De meeste kosten worden gemaakt voor het begeleiden van de uitvaart, verzorging van de overledene, het overbrengen van de overledene en de kosten voor de crematie of begrafenis.

Bovenop de genoemde 5000 Euro komen vaak nog andere kosten waar de meeste Nederlanders voor kiezen, zoals:
• Opbaring thuis of in het uitvaartcentrum
• Urn met asbestemming of grafmonument
• Duurzame of luxe kist
• Extra bloemen
• Afscheidsceremonie
• Catering

Resomeren

Naast cremeren en begraven komt er mogelijk dit jaar nog een derde methode bij: resomeren. Bij resomeren wordt het lichaam binnen drie uur ontbonden in een chemisch bad. Deze manier is een stuk milieuvriendelijker, omdat er geen directe uitstoot is van schadelijke stoffen of CO2.
Uit een peiling blijkt dat 25 procent van de Nederlanders zou kiezen voor resomeren als dit zou worden aangeboden. De Tweede en Eerste Kamer buigen zich omtrent dit onderwerp binnenkort over een wetsaanpassing.

Meer informatie op: https://www.uitvaartverzekering.nl/

error: De inhoud van deze website is beschermd !!