U mag op 20 maart ook weer stemmen. Maar gaat U dat ook doen?

Klazienaveen – De verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap Vechtstromen staan volgende week woensdag weer voor de deur. U mag op 20 maart ook weer stemmen, maar gaat U dat ook doen?

onzichtbaar…

Bijna vier jaar lang zijn de mensen bij het waterschap en de provincie zo goed als onzichtbaar. Vrijwel geruisloos verrichten ze hun taken, en vervolgens na die periode mogen we plots weer gaan stemmen. Heeft het eigenlijk wel  zin? En op wie ga je stemmen en waarom juist op die persoon? Rijst de vraag: Hoe, wat is, en wat doet het waterschap Vechtstromen in onze regio? En wat doen nu al die mensen bij de provinciale staten van Drenthe?

belastinggeld…

Met ons allen hoesten wij ieder jaar maar weer belastinggeld op, veel geld, wat voor onze gevoelens in een bodemloze put verdwijnt. Maar… : Wat doet het waterschap Vechtstromen en de provincie ermee?

Waterschap Vechtstromen

Het gebied van Haaksbergen tot Emmen en van Ommen tot de Duitse grens wordt door het waterschap Vechtstromen beheert. Ruim 225.000 hectare met een inwonertal van zo’n 800.000 mensen. kaart-vechtstromenIn dit gebied zijn 23 gemeenten, en voor al deze gemeenten zuivert het waterschap het rioolwater, voor de inwoners en de bedrijven. Er wordt gebaggerd, gemaaid, onderhoud gepleegd aan sloten,  beekjes en rivieren.  Een belangrijk aspect hierbij is het beheer van het juiste waterpeil. Vorig jaar gaat als een van de droogste periodes in de boeken. Dit is nu nog steeds te merken aan een te lage grondwaterstand.

Waterschap is ook overheid

Waterschappen zijn een overheid waarvoor belastinggeld geheven wordt aan de inwoners in het gebied. Daarmee is er een stemrecht ontstaan, zodat de burgers aan kunnen geven wat zij belangrijk vinden waaraan het belastinggeld besteed moet gaan worden. De burgers worden vertegenwoordigd door negen politieke partijen. Ieders met hun eigen kandidaten en stellingen over wat zij belangrijk vinden. Vechtstromen heeft hiervoor een stemwijzerhulp online geplaatst: https://www.vechtstromen.nl/over/bestuur/verkiezingen/stemhulp/

Provinciale Staten

De provincie is ook een verhaal apart. Af en toe hoor je iets over en van het provinciebestuur. Het ‘leeft’ dus niet echt bij de burger, maar vele lokale (oud) bestuurders uit onze regio zijn echter actief bezig in het provinciale bestuur van Drenthe. Om er een paar te noemen: Wim Moinat uit Zwartemeer, oud burgemeester Emmen Cees Bijl, oud wethouder Emmen Henk Jumelet. Maar liefst 16 partijen zijn er waarop u uw stem kunt uitbrengen. De burger ziet door de bomen het bos niet meer.kaart-drentheHet is daarom van groot belang even op de stemwijzer van de provincie een kijkje te nemen. Hier kom je iets meer te weten over de partijen en hun standpunten voor in het Drentse parlement. Drenthe kent 41 parlements-leden en zij nemen besluiten. Besluiten die de burger treffen of juist helpen: fietspaden, natuurbeheer, sport, cultuur, windmolens, zonneparken enz.

Hier gaat u naar de stemwijzer van de provincie: https://drenthe.kieskompas.nl/nl/#!/

Stemmen

Waar kunt u in Klazienaveen stemmen volgende week woensdag 20 maart, tijd: 7.30 u tot 21.00 uur:

Gemeentewinkel, van Echtenstraat 39-41 Klazienaveen
Zorgcentrum ‘Dillehof’, Fluitekruid 5 Klazienaveen
OBS ‘De Spil’, Voeghoutenstraat 23 Klazienaveen
Dienstencentrum ‘Noorderbreedte’, Meteoor 3 Klazienaveen
Sporthal ‘De Zon’, Leeuw 9 Klazienaveen
Buurthuis ‘ ’t Hoekje’, De Lauden 17 Klazienaveen

error: De inhoud van deze website is beschermd !!