Dempen laatste stukje nostalgie in centrum Klazienaveen voorlopig van de baan

Klazienaveen – Er is al enkele keren het idee geopperd om het laatste stukje nostalgie tussen Schip 1 en Schip 2 van het Van Echtenskanaal in het centrum van Klazienaveen te dempen. Woordvoerder Jan Gerfen van de EOP-Klazienaveen maakte dit nieuws vandaag bekend.

voorstel EOP-Klazienaveen

In april 2018 werd het voorstel al door de EOP Klazienaveen gedaan om het laatste stukje om het 106 meter lange en 16 meter brede kanaal te dempen. Daarvoor in de plaats zou er een kleinschalig evenemententerrein annex dorpsplein terugkomen. Het kanaal had volgens de EOP geen enkele functie meer, en vanwege het vele afval in het water trekt het veel ongedierte aan, gaf woordvoerder Gerfen destijds aan.

positief ontvangen

Volgens Gerfen reageerde de bevolking in het algemeen positief op de plannen. Volgens de EOP waren de uitkomsten van een onder de bevolking gehouden onderzoek positief: van de ongeveer 1500 benaderde personen gaf 75% aan achter de plannen te kunnen staan. Ondanks de uitkomst zijn de plannen voorlopig van de baan.

waterafvoer

Het stukje kanaal dempen is niet mogelijk vanwege de waterafvoer. Omdat probleem te omzeilen werd er een ander idee door de EOP geopperd: een zogenoemde balken- of broodjesvloer over het kanaal, bestaand uit uit betonnen liggers met vul-blokken dat gevuld met zand ,als alternatief zou kunnen dienen.

Volgens Gerfen heeft de handelsvereniging van Klazienaveen zijn bedenkingen bij het plan en zien liever dat het kanaal open blijft. Het dorpsbestuur laat het plan echter niet helemaal vallen. ‘We gaan nog om tafel met het waterschap, de provincie en de gemeente om de zaak nog eens te bespreken. Want zoals het kanaal er nu bij ligt, zien we het ook niet zitten.’

standpunt handelsvereniging

Voorzitter Harrie van der Velde van de Handelsvereniging Klazienaveen laat weten tegenover Rien Kort van Emmen.nu nog geen standpunt te hebben ingenomen over het resterende stukje kanaal. ‘Een keuze of voorkeur van onze kant hebben wij formeel of informeel nog niet overlegd aan het EOP.’ Een oordeel over het open blijven van het kanaal hangt ook samen met een onderzoek naar het toekomstbestendig maken van het winkelhart van Klazienaveen.

Centrumvernieuwing

Vanuit de handelsvereniging wordt daar dit voorjaar een eerste stap in gezet. Van der Velde verwijst daarbij naar de diverse centrumvernieuwingen in de regio, zoals Erica, Schoonebeek en Nieuw-Amsterdam. ‘In die omliggende dorpen zie je dat er prachtige dingen zijn gedaan. Als handelsvereniging vinden we dat ook Klazienaveen toe is aan een update.’

Niet voor morgen

Overigens zal een dergelijke ingreep niet voor morgen zijn. ‘Naast onderzoek, moet er in een later stadium ook sprake zijn van draagvlak onder de bevolking en financiële ondersteuning van provincie en gemeente.’ Daar gaat dus tijd in zitten, aldus de winkeliersvoorzitter. ‘Voor dat het zo ver is, zullen we eerst ons huiswerk goed op orde moeten hebben. De uiteindelijke bestemming van het kanaal kan daarin meegenomen worden.’

(Bron: emmen.nu/emmer courant)

Lees ook: https://klazienaveenlokaal.nl/2018/04/23/zand-over-het-laatste-stukje-van-echtenskanaal-tussen-schip-1-en-2/