Zand over het laatste stukje Van Echtenskanaal tussen Schip 1 en 2?

Als het aan de handelsvereniging en het EOP van Klazienaveen ligt , wordt het laatste stukje van het Van Echtenskanaal gedempt. Zij zien er liever een  marktterrein en/of parkeerterrein of een kleinschalig evenemententerrein voor in de plaats komen.

Ratten

Als het aan de handelsvereniging en de EOP ligt, gaat ook het laatste stukje kanaal tussen de twee “Schepen”verdwijnen. Woordvoerder EOP Jan Gerfen: ‘Het heeft helemaal geen enkele functie meer’ zegt hij. ‘Het water is vies, stinkt, en drijft er vaak troep en veel rotzooi in. Ook de ratten hebben er een zwemparadijs in gevonden. Hier kun je echt niet van een aantrekkelijk stukje Klazienaveen spreken’ zegt Gerfen.

Het gaat om een stuk overgebleven kanaal met bermen in het centrum van Klazienaveen van circa 106 meter lang en 16 meter breed, en bevindt zich  tussen de woon- en winkelcomplexen Schip 1 en Schip 2.

Parkeerruimte

Gerfen: ‘Ik schat dat er door het dempen van dit stukje kanaal ruimte vrij komt voor zestig tot zeventig parkeerplaatsen midden in het dorpshart.’ Bittere noodzaak, want de parkeerproblematiek leidt al een behoorlijk aantal jaren tot veel ergernis bij de bewoners. Ondanks dat met het vergroten van het oude marktplein bij de Jonkheer de Jongestraat er veel parkeerruimte bij komt, ligt het terrein toch net buiten het centrum volgens Gerfen.

Begin dit jaar stuurde de EOP nog een brandbrief naar de gemeente over de vele wildparkeerders. Op sommige plekken was een  parkeerverbod noodzakelijk en ook moest de handhaving scherper worden. De gemeente kondigde onlangs al aan dat de blauwe zones in het centrumgebied uitgebreid gaan worden.

Marktterrein

Ook is het beoogde nieuw te creëren terrein ideaal voor de zaterdagse markt, die nu altijd langs de Langestraat wordt gehouden. Wat betreft evenementen moet er gedacht worden aan een wat kleinschalige evenementen, een kermis of losse muziekbandjes tijdens activiteiten.

geen functie meer

Het oorspronkelijke Van Echtenskanaal werd in de 19e eeuw gegraven nodig voor de vervening. Het kanaal liep vanaf Erica naar Klazienaveen en door Zwartemeer naar de Duitse grens. Aan het einde van de zeventiger jaren in de vorige eeuw werd het kanaal al voor een deel gedempt. Toen was rechtstreeks vaarverkeer al niet meer mogelijk, het kanaal had vanaf die tijd al geen enkele functie meer.

(Bron: emmen.nu)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!