In Van Goghstraat Veenoord lichten briefcitaten van Vincent op

Veenoord – Sinds 9 januari verlicht een lantaarnpaal in de Van Goghstraat in Veenoord meerdere briefcitaten van Vincent van Gogh. De projecties vinden in 24 verschillende Van Goghstraten door het hele land plaats.

briefcitaten

Een speciale lantaarnpaal licht in de Van Goghstraat in Veenoord dit briefcitaat van Vincent van Gogh op: Het is niet goed maar één ding te weten, men raakt daar verstompd van. Men moet niet rusten voor men ook het tegenovergestelde weet.

Tot 18 februari 2019 worden briefcitaten van Van Gogh geprojecteerd onder lantaarnpalen in 24 verschillende Van Goghstraten door het hele land. Dit is een onderdeel van de Van Gogh belicht-campagne, ontwikkeld door het Van Gogh Museum die de beroemde brieven van Van Gogh in de schijnwerpers zet.

Nederlandse publiek

Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): ‘Van Gogh was niet alleen een kunstenaar, maar ook een groot (brief)schrijver. Er is enorm veel interesse in zijn brieven, dus wij gaan ze voor een groot publiek toegankelijk maken. Via een landelijke campagne, een website en een podcast serie kan het Nederlandse publiek de brieven zich echt eigen maken en Vincent nog beter leren kennen.’

24 verschillende Van Goghstraten

Bezoekers van de website van het Van Gogh Museum kunnen door een selectie van de 140 jaar-oude brieven struinen. Zij kunnen actief aan de slag door passages te high-lighten en favoriete citaten te delen op de website en social media. Hiermee maken zij kans ook onderdeel te worden van de campagne, die de favoriete quotes van bezoekers tot 18 februari 2019 projecteert onder lantaarnpalen in 24 verschillende Van Goghstraten door het hele land.

Rüger ‘Het Van Gogh Museum bezit het leeuwendeel van Van Goghs brieven. Deze zijn een belangrijke bron om Van Gogh beter te begrijpen, als kunstenaar en als mens. Hij schreef niet alleen over zijn schilderijen en wat hij wil bereiken als kunstenaar, maar ook over zijn visie op leven en dood, zijn worsteling met eenzaamheid en zijn behoefte aan liefde en verbintenis. Dat zijn onderwerpen waar iedereen zich mee kan identificeren, ze hebben nog steeds een enorme relevantie.’

(Foto: Wessel Berkhout/Yael)