Vogelvereniging Klazienaveen kijkt tevreden terug op vogeltentoonstelling

De vogelvereniging Klazienaveen kijkt tevreden terug op de gehouden vogeltentoonstelling in buurthuis Ons Belang Klazienaveen. De vogelvereniging is met ruim 55 leden nog steeds springlevend. Op de titelfoto Job Stuiver die al ruim 50 jaar lid is.

ledental

De Vogelvereniging Klazienaveen hield afgelopen week een vogeltentoonstelling met exotische vogels en de daaraan vast gekoppelde keuringen. De vereniging telt in 2018 nog steeds een ruime 55 leden, en is nog steeds springlevend. Woordvoerder Harrie Heijnen: “Ik ben al meer dan 42 jaar lid, en in deze jaren is het ledental wel iets geslonken”. Maar dat vindt Heijnen wel te begrijpen.

bleke koppies

Heijnen tovert een mobieltje tevoorschijn en geeft aan dat de jeugd liever over een schermpje wrijft waarop er vervolgens van alles gebeurt op zo’n schermpje. En daarbij lopen ze ook nog eens van die ‘bleke koppies’ op zegt Heijnen. “Maar het is te begrijpen” vervolgt hij, “als je in de supermarkt als jongere vele uren moet werken, en vervolgens een groot deel, of zelfs je hele salaris in een hobby als onze moet gaan steken… Er komt echt veel bij kijken om mee te kunnen doen, en je dient ook nog eens veel geduld te moeten hebben.”

Vogelvereniging-Klazienaveen-Ons-Belang-2018
Vorm postuur en kleur-kanaries
Voorzitter Jan de Wolde bekijkt samen met de familie en woordvoerder/secretaris Harrie Heijnen het aanbod van de vogels

Vogelvereniging-Klazienaveen
Sommige exemplaren zijn zo kostbaar, dat alleen de eigenaar eraan mag komen. Zo druppelen er tijdens ons bezoekje af en toe wat bezoekers binnen.  Er is wat jeugd bij, die toch ook wel vol bewondering naar al de kleuren en vogelsoorten staan te kijken en te luisteren naar al dat gefluit.

grote diversiteit in aanbod

Het merendeel van de leden is al op gevorderde leeftijd, maar dat is ook te bemerken in de resultaten, met leden zoals de tweelingbroers uit Klazienaveen: zij hebben allebeide een kampioen, waarvan één met een parkiet, zie de titelfoto: Kampioen grasparkieten van Job Stuiver en meer dan 50 jaar lid van de Vogelvereniging Klazienaveen.

Vogelvereniging-Klazienaveen
Frens Stuiver met een Japanse meeuw. Frens is al meer dan 50 jaar lid.

Maar de afgelopen week was er opnieuw een grote diversiteit in het aanbod van tropische vogels, iets waar de vogelvereniging Klazienaveen landelijk om bekend staat. De Vogelvereniging zelf zit ook niet stil, en heeft nu voor de tweede keer op rij een prachtige grote volière op het podium gemonteerd. Het is dus bepaald niet stil tijdens zo’n vogeltentoonstelling.