Zusters Klazienaveen even terug in Zuidoost-Drenthe

De zusters die vroeger woonden en werkten in Klazienaveen en omgeving, waren afgelopen donderdag even terug in de veenstreek van Zuidoost-Drenthe. De al op leeftijd zijnde dames gingen graag in op de uitnodiging van het Veenpark om een dagje te verblijven.

van idee naar plan

Een kleine werkgroep bestaande uit vrijwilligers wil proberen om in het Veenpark duidelijk te maken hoe belangrijk de rol van de zusters was tijdens de ontwikkeling van het veengebied in de Zuidoosthoek van Drenthe. Dit mede na de ontdekking van het krantenartikel ‘Vaticaanstad in Klazienaveen’ gepubliceerd in de papiereditie van het DvhN van zaterdag 9 juli in 2011.Veenpark, zusters klazienaveen

Het idee was ontstaan en het plan werd opgemaakt: in mei dit jaar ging een kleine werkgroep, bestaande uit vrijwilligers van het Veenpark: Jorine de Vries, Sienie Brockmann, Tina Banis en Peter van der Weide naar het verblijf van de Klazienaveense zusters in Tilburg op bezoek, de zusters van “de Dochters van onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart”!

‘Nonnen’

Deze zusters woonden en werkten in Klazienaveen en maakten deel uit van de gemeenschap. Zij stonden aan de school, gaven er onderricht en werkten als verpleegster en verrichten maatschappelijk bijzonder veel goed werk. Deze werkzaamheden van de ‘nonnen’ zoals ze ook wel in de volksmond genoemd werden, duurde vanaf de jaren twintig tot in de negentiger jaren.

bijzonder gastvrije ontvangst

De kleine vrijwilligerswerkgroep werd bijzonder gastvrij ontvangen door de zusters in het woonverblijf te Tilburg. Gedurende het (-te korte-) verblijf ontving de groep uitleg en rondleidingen. Bij het afscheid kreeg Jorine (zuster Johanna Henderika)  ook enkele bijzondere persoonlijke spullen van de oude zusters en wat tips mee. Deze kan zij bij haar rol als zuster in het Veenpark bijzonder goed gebruiken en toepassen. Jorine de Vries vervult al geruime tijd de rol van zuster Johanna Henderika, zuster van “de Dochters van onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart” in het Veenpark en was heel erg blij met de ontvangen spullen en tips.

Terug in Drenthe

Donderdag 2 augustus kwamen de zusters op uitnodiging van het Veenpark tijdens de Compascumer dagen even terug naar Drenthe. Veel van de vrijwilligers van ‘ ’t Aole Compas’ kenden de zusters nog van de Huishoudschool en het werd een waar Feest der Herkenning!Veenpark 2018 zusters Klazienaveen
Jorine (Zuster Johanna Henderika) ontfermde zich gedurende de gehele dag over de toch wel hele bijzondere en speciale gasten uit Tilburg. De nog erg krasse zusters genoten zichtbaar van het museum.

Veenpark 2018 zusters Klazienaveen
Slechts een paar minuten wachten op het perron Berkenrode van het Veenpark.

Alle vrijwilligers deden met veel plezier hun uiterste best om het leven van weleer te tonen, niet alleen aan de zusters, maar ook voor de andere Veenpark bezoekers.

Solex

Eén van de zusters, zuster Francesco, gaf tijdens het bezoek in Tilburg in één van de vele leuke gesprekken aan, dat zij destijds een Solex had gekregen van haar vader. Hiermee reed zij steevast door het veengebied in Zuid-Oost Drenthe en hoefde zij niet te fietsen. Dit werd niet tegen dovemansoren verteld. Jorine en Peter zorgden ervoor, dat er nu ook in het Veenpark een Solex gebruikt kan worden door de zuster en kapelaan. Veenpark 2018 zusters KlazienaveenKapelaan Peter en zuster Johanna Henderika verplaatsten zich vanaf die tijd veelvuldig op de Solex door het Veenpark. Dit bleef natuurlijk niet onopgemerkt bij de energieke zuster Francesco, en dapper toonde ze haar kunnen op de Solex in het Veenpark.  Veenpark 2018 zusters KlazienaveenZe stapte op en reed ermee vandoor, de kapelaan er hoogst bezorgd achter aan rennend.Veenpark 2018 zusters Klazienaveen

Veenpark 2018 zusters Klazienaveen
Mag ik even uw rijbewijs zien mevrouw? vraagt de veldwachter. Deze is helaas voor u, niet geldig voor een dergelijk vervoersmiddel…
Veenpark 2018 zusters Klazienaveen
dit alles leidde tot grote hilariteit bij de andere zusters.

Tegen het einde van de middag, begonnen de dames toch hun jaren te vernemen. Veenpark 2018 zusters KlazienaveenMaar ja, s’morgens om ca. 8.30 uur vertrekken (nog zelfstandig autorijdend met een TomTom!) uit Tilburg, een geweldig ontvangst op het Veenpark en een dag met heel veel indrukken die ongetwijfeld nog dagen na gaan werken. Veenpark 2018 zusters KlazienaveenAfscheid nemend bij de receptie en veel chocolade, heel veel chocolade meenemend voor de achtergebleven zusters in Tilburg. Het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan, en je blijft nu eenmaal ‘zuster’ voor het leven…

error: De inhoud van deze website is beschermd !!