Nijpende tekorten zorgsector kan deels worden opgelost

De nijpende tekorten in de zorgsector kan deels worden opgelost. De eerste stappen hiervoor worden gezet door drie huisartsenposten in Drenthe, Friesland en Groningen. Opleiding voor 90 herintredende doktersassistenten.

Spoedcursus

Drie huisartsenposten in Drenthe, Friesland en Groningen geven aan negentig herintredende doktersassistenten een spoedcursus met garantie op een baan. Hiermee kan een klein stukje de van nijpende tekorten in de zorgsector worden opgelost.

Huisarts

Veel huisartsenpraktijken en daarmee ook de huisartsenposten kampen met te weinig doktersassistenten om al het werk aan te kunnen. Ook aan het aantal beschikbare huisartsen is een stijgend probleem. Dit probleem is ook in Zuid-Oost Drenthe al een tijdlang merkbaar. Er is bijna geen vervanging te vinden voor de gevestigde huisartsen. Ook uw huisarts draait naast zijn, of haar meestal drukke praktijk ook nog eens nachtdiensten of weekenddiensten in een huisartsenpost. En dat terwijl aantal ouderen in onze samenleving stijgt, en ook het aantal jongere patiënten dat een beroep doet op de avond- en weekenddiensten van huisartsen stijgt ook.

triagisten

De huisartsenposten staan te springen om zogeheten triagisten, die patiënten telefonisch te woord kunnen staan. Een unieke kans dus voor diegene die in het verleden de MBO-opleiding voor doktersassistent gevolgd hebben, maar die nooit echt in het door hun destijds gekozen beroep aan het werk zijn gegaan. Decennia terug lagen de banen in de zorgsector niet voor het oprapen, en kozen deze mensen na hun opleiding voor een baan in een andere richting.

spoedcursus

De Dokterswacht Friesland, Centrale Huisartsendienst Drenthe en Doktersdienst Groningen hebben daarom gezamenlijk een spoedcursus opgezet aan de MBO-opleidingscentra Alfa College, Friese Poort en het Noorderpoort. Belangrijk aandeel in de cursus komt vanuit het RAAT.  Het Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten is een organisatie dat vanuit Zorgplein Noord tegen de personeelstekorten in de gezondheidszorg in het Noorden is ontstaan.

Veranderingen

De taak van de doktersassistenten is nogal aan veranderingen onderhevig geweest de afgelopen jaren. Telefoontjes afhandelen is heel anders en dan zijn er de nieuwe telefoon- en computersystemen. Ook ingewikkelder geworden is de zorg zelf, de mondiger geworden patiënt komt met complexere vragen en daarnaast zijn er meer en vernieuwde behandelmogelijkheden.

start opleidingen

Bij het Alfa College in Drenthe start binnenkort de eerste opleiding met cursisten. De tweede- en derde cursistengroep starten begin komend jaar in Groningen en Friesland. De cursusduur is circa drie maanden.

(Bron: DVHN.nl)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!