Vroeger scheepvaart, nu spelende kinderen in Oranjedorp

Ook in Oranjedorp staat de tijd niet stil en verdwijnt er steeds meer wat aan de historie van onze veengebieden doet terugdenken. Zo ook het stukje kanaal in het centrum.

spelende kinderen

Waar vroeger scheepvaart met ladingen turf en andere producten plaatsvond zijn sinds kort spelende kinderen waar te nemen. De tijd staat ook in Oranjedorp niet stil.

Brug

Een aantal jaren terug toen De Snikke hier ging varen, zat ik eens wat te bedenken . Het zou wel eens leuk kunnen zijn dat het bootje na uitdieping en opschoning van het kanaal in het centrum van Oranjedorp een ligplaats zou krijgen. Dat zou een enorme opsteker voor het mooie veendorp betekenen. De (vele) toeristen, een paar leuke terrasjes, en een oud en leuk kanaaltje met wat bootjes met ligplaatsen en met een ‘brug’ centraal in de dorpskern. Deze ‘brug’ heeft zijn functie gehad en zal ook wel een prooi gaan vormen en ook de ‘brugleuning’ kan nu wel weg . Naast spelende kinderen, staat het bordje er nog wel en geeft dapper de richting aan naar de huidige ligplaats van De Snikke.

dorpsbeeld

Dus ook het laatste stukje historisch kanaal in het centrum van dit dorp ontglipt niet aan de toekomst. Of het nu een verlies is, of dat dit soort ontwikkelingen juist moeten worden toegejuicht, het blijft natuurlijk een discussiepunt. Maar dat hiermee ook in Oranjedorp het dorpsbeeld compleet veranderd, dat mag wel duidelijk zijn.

In het veendorp Klazienaveen heeft deze transformatie al een aantal jaren terug plaatsgevonden met vele voor- en tegenstanders.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!