Veenloopcentrum: Diema terug in het Bargerveen
|In een relatief korte tijd van slechts enkele tientallen jaren zijn de Diema’s verdwenen uit het veenlandschap in Zuidoost Drenthe. De Diema is een veentreintje dat in de ’turfjaren’ zijn lijntjes trok door de veengebieden van het Bargerveen.
Griendtsveen
Jarenlang reden de Diema’s met bolsterturf over de lijn Weiteveen – Klazienaveen vanuit het Bargerveen. Een treintje dat van het Duitse Schöningsdorf via Zwartemeer en Klazienaveen richting Erica reed over een hobbelig spoorlijntje met ladingen bolsterturf.
De aangevoerde bolsterturf werd in de in de turfstrooiselfabriek van Griendtsveen bij Erica bewerkt en ‘bolsterbalen’ van gemaakt. Dit product werd ondermeer via de toenmalige Zuiderzee, nu het IJsselmeer vervoerd naar het westen en van daaruit naar o.a. het buitenland.
Veenloopcentrum- historisch pad
Het Veenloopcentrum in Weiteveen is een vrijwilligersorganisatie die bezoekers kennis wil laten maken met het unieke (hoog-)veengebied het Bargerveen. De aanleg van een historisch pad met een lengte van circa 600 meter, is een van hun nieuwste projecten. Het traject, aangevuld met borden met tekst en uitleg over de gebeurtenissen in het veen, loopt vanaf het voormalige zusterhuis naar de nieuwe schaapskooi.
Het leek de vrijwilligers van het Veenloopcentrum dan ook een geweldig idee als de bezoekers halverwege het traject zo’n ouderwets veentreintje tegen zouden komen.
bruikleen
Het Veenloopcentrum kregen een tip dat er bij een veenderij bij het Duitse Oldenburg (ook voormalig Griendtsveen) nog zo’n veentreintje, een Diema zou staan. Er werd contact gelegd en met resultaat: Het veentreintje wordt in bruikleen aan het Veenloopcentrum gegeven. Nog voor de zomer moet de Diema weer terug in het natuurgebied Bargerveen staan, dat is tenminste de bedoeling van het Veenloopcentrum.
originele kleuren
Sinds enige tijd staat de ‘bruikleen’ Diema en de wagons op het terrein van grondverzet- en kraanverhuurbedrijf Niers in Weiteveen. De locomotief was door de jaren heen behoorlijk met roest aangetast, maar het is de afgelopen weken door vrijwilligers van het Veenloopcentrum opgeknapt en opnieuw in de originele kleuren geverfd. Het is de bedoeling is om de Diema met wagons over een kleine twee maanden een plek te geven langs het historisch pad.
monument
Het oorspronkelijke spoorlijntje waarover de Diema reed is intussen verdwenen. Om aan het lijntje te herinneren, staat langs de weg tussen Weiteveen en Klazienaveen nu een grote steen die door midden is gebroken, een monument dat aan dat deze lijn herinnert.
(Bron: DvhN)
(Foto: archief klazienaveenlokaal.nl)