Zwartemeer krijgt ‘Pastoorsboerderij’ uit 19e eeuw terug

Zwartemeer krijgt ‘Pastoorsboerderij’ uit 19e eeuw terug. Het wordt een schuilplek voor de bezoeker aan het Bargerveen en het dorp Zwartemeer.

De ‘Pastoorsboerderij’ wordt een kopie van de in eind 1800 gesloopte boerderij van pastoor De Klaver van de Sint Jozefparochie uit Barger-Compascuum. Vanuit deze boerderij sprak deze pastoor er destijds er zijn volgelingen toe. In juli dit jaar wordt de kopie van de boerderij opgeleverd en het ontwerp is van Architectenbureau Walda uit Zwartemeer. Zwartemeer-fietsroute-2018

uitkijktoren

De schuilplek wordt gebouwd bij de nieuwe waterbuffer die tussen de Hogeweg en De Panden in Zwartemeer wordt aangelegd. Er is wel wat verschil met de oorspronkelijke boerderij. Er kan namelijk niet in gewoond worden en de kopie krijgt een uitkijktoren. Van hieruit kunnen de bezoekers de natuur van het Bargerveen nog meer en intenser beleven.

fiets- en wandelpaden

Ook de nieuwe fiets- en wandelpaden die aangelegd worden, zullen tegen de zomer helemaal klaar zijn. De aanleg van het nieuwe waterbekken moet het toerisme in het dorp een enorme oppepper geven en dient er tegelijkertijd voor te zorgen dat de natuur nat blijft en de inwoners de voeten droog. Het springlevende hoogveen krijgt de noodzakelijke extra bescherming en bijzondere dieren en planten vinden er een prima onderkomen. Ook komen er extra parkeerplaatsen en een voor de mindervaliden ook goed toegankelijke vis-steiger. Het Bargerveen en natuurlijk het dorp Zwartemeer zelf wordt met al deze verbeteringen nog aantrekkelijker voor de bezoeker aan het natuurgebied.Zwartemeer-fietsroute-2018