Zomertijd 2018: Klok 1 uur vooruit!

Zomertijd 2018: Klok 1 uur vooruit! Het komende weekend is het weer zover, dan gaat de klok weer een uurtje vooruit, en dat betekend een uurtje minder slaap. Voor de meesten onder ons tenminste.

zomertijd en wintertijd

De klok verzetten doen we elk voorjaar op de laatste zondag in maart, dit jaar in de nacht van 24 op 25 maart, en elk najaar op de laatste zondag van oktober. We doen dit in verband met de zomertijd en wintertijd, ook wel daylight-saving of zomerlicht genoemd. Voor de mensen die in de nachtdienst werken is de nacht een uurtje korter.

Eigenlijk dienen we het alleen over de ‘zomertijd’ te hebben, want de ‘wintertijd’ is namelijk de normale tijd. Gedurende de zomerperiode vanaf de laatste zondag in maart tellen we daar een uur bij op.

idee erachter

De reden om de klok vooruit te zetten in deze periode is om maximaal van het daglicht te kunnen genieten. Hierdoor kun je lekker lang buiten zitten en het zou energie besparen, dat is het idee erachter. Tijdens de zomertijd staan we wel een uurtje eerder op ten opzichte van de wintertijd.

De datum waarop we de klok verzetten is niet ieder jaar hetzelfde. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. De ‘wintertijd’, wat dus de normale tijd is, wordt in het weekend van 28 op 29 oktober 2018 weer ingevoerd en kan er weer een uurtje langer geslapen worden.

ezelsbruggetje

Gaat het weer vooruit, gaat de klok vooruit.
Als het weer achteruit gaat, gaat de klok achteruit.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!