Duitsland scherpt per 1 januari 2018 wetgeving winterbanden aan

Duitsland scherpt per 1 januari 2018 de wetgeving van winterbanden aan. De op te leggen eisen worden strenger.

De komende maand, om precies te zijn 1 januari 2018, wijzigt bij onze oosterburen de regelgeving van winterbanden flink. Diegene die nieuwe M+S banden in de winter in Duitsland wil gebruiken krijgt te doen met een strengere regelgeving.

symbool

Naast de standaard zomer- en winterbanden is er ook nog de tussenvorm M+S (Modder en Sneeuw). Deze categorie, ook wel vier-seizoenenband genoemd, heeft zelf ook nog een onderscheid. Deze M&S banden zijn met en zonder het  Alpine-symbool (een sneeuwvlokje op de band) te verkrijgen. Met dit symbool voldoet de band aan een aantal vastgestelde minimumeisen.

Per 1-1-’18 mogen de automobilisten die M+S-banden onder hun heilige koe gemonteerd hebben, alleen in de winter in Duitsland de weg op als hun banden het genoemde sneeuwvlokje op de band bezitten.

overgangsregeling

Om de bestaande groep met M+S-gebruikers niet onnodig op kosten te jagen, geldt het voorschrift alleen voor nieuw te monteren banden.  Daarbij is de DOT-code bepalend, deze vier cijfers op de zijkant van de band geven het weeknummer en jaartal aan, waarin de band geproduceerd is. Alle banden vanaf 0118 moeten dus een sneeuwvlokje extra als symbool bezitten.

Deze overgangsregeling voor bestaande M+S-banden geldt tot en met 30 september 2024, daarna moeten alle banden zonder het sneeuwvlok symbool uit het verkeer gehaald zijn.

(Bron: ADAC)