Ganzenmarkt: een traditie met ganzendrijven en Miss Ganzenhoedster verkiezing

Traditioneel ganzendrijven tijdens de Ganzenmarkt in Coevorden, dat stond vandaag opnieuw op het programma naast het verkiezen van Miss Ganzenhoedster 2017-2018.

kandidates

Een behoorlijk aantal kandidates voor de titel Miss Ganzenhoedster dreven maandagochtend de ganzen door het centrum richting de markt. De traditie is altijd nog een jaarlijks hoogtepunt in de stad met een grote historische, folkloristische achtergrond: Ganzenmarkt Coevorden!Miss Ganzenhoedster 2017

Miss Ganzenhoedster 2017-2018

Maandagochtend was de Miss Ganzenhoedster verkiezing op De Markt in het centrum van Coevorden.Miss Ganzenhoedster 2017 Iedere deelneemster werd naar voren geroepen en een aantal vragen gesteld. Hierna werd dan een korte videopresentatie van de deelneemster vertoond. Uit al de kandidates werd uiteindelijk Julia Harmelink tot Miss Ganzenhoedster 2017-2018 gekozen en de de plaatsen 2 en 3 waren respectievelijk voor Demi Weggen en Ghislaine Landhuis.

Maandagmiddag werden de miniverkiezingen gehouden, Felien Jongbloed is de nieuwe minimiss Ganzenhoedster en Cidric van Leeuwen werd gekozen tot minimister 2017-2018.

vetgemest

De Coevorder Stichting Ganzenmarkt vult deze historische, folkloristische gedachtegang jaarlijks in op de tweede maandag van november. Sinds het einde van de 18e eeuw werden door de ganzen door de boeren vetgemest, en die vervolgens op een vast tijdstip naar Coevorden werden gedreven: Ganzenmarkt. Het drijven van de ganzen gebeurde ook toen al door ganzenhoedsters. Op de markt in Coevorden werden de dieren verhandeld en de kooplieden die ganzen gekocht hadden verscheepten deze naar Engeland, waar zij op de kersttafel terecht kwamen. De ganzenmarkt is zo rond 1920 verdwenen, nadat de opkopers begonnen de boerenbedrijven zelf te bezoeken.

traditie

In 1962 is de traditie in ere hersteld, en worden er weer op de tweede maandag in november ganzen door de winkelstraten naar de markt gedreven. Dit gebeurd tot op heden nog steeds door ganzenhoedsters. Miss Ganzenhoedster 2017

error: De inhoud van deze website is beschermd !!