Veel koolmonoxidemelders vertonen mankementen en zijn onveilig

Veel van de in Nederland verkochte koolmonoxidemelders voldoen niet aan de veiligheidseisen en vertonen mankementen is de conclusie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

29 melders onderzocht

Uit een door de NVWA in 2016 uitgevoerd onderzoek blijkt  dat acht van de 29 onderzochte melders geen alarm geven als er sprake is van koolmonoxide en zes melders geven geen storingssignaal als de melder kapot is.

De NVWA onderzocht bijna alle melders die vorig jaar in Nederland te koop waren. Aanleiding voor het onderzoek waren berichten van consumenten over haperende koolmonoxidemelders en een eerder gehouden Europees onderzoek, waarop de onveilige melders niet meer verkocht mogen worden.

zeer ernstig veiligheidsrisico

De NVWA heeft een lijst met producenten op haar website geplaatst waarop consumenten kunnen zien of hun melder veilig is of is teruggeroepen. De melders met een zeer ernstig veiligheidsrisico zijn van ABUS, Blaupunkt, Brennenstuhl, Elro, König, Koolmonoxidemelder One, Koolmonoxidemelder Safe, Pentagon en Smartwares type RM336.

ACTION

De afgebeelde koolmonoxidemelder op de titelfoto, de FA370 van het merk Flamingo, is volgens het onderzoek wel veilig. Dit product werd vorig jaar door bijvoorbeeld o.a. de prijsvechter ACTION in Nederland verkocht.

Koolmonoxide erg gevaarlijk

Het langdurige inademen van koolmonoxide is erg gevaarlijk en leidt tot duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en bij het langdurig inademen tot bewusteloosheid of daarna zelfs de dood als u niet snel gevonden wordt.

Via deze link gaat u naar de website van de NVWA met het bewuste onderzoek.