Praktisch Verkeersexamen voor groepen 7 en 8 basisscholen door het centrum van Klazienaveen

Dinsdag 23 mei was het dan eindelijk zover voor de basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8, het Praktisch Verkeersexamen! Op de fiets bijna helemaal zelfstandig dwars door het centrum van Klazienaveen.

jaarlijks project

Het Praktisch Verkeersexamen is normaal gesproken een jaarlijks terugkerend project. Maar er zijn ook wat kleinere scholen die één keer per twee jaar meedoen met een gecombineerde groep van groep 7 en 8 leerlingen.

vrijwilligers

De projectleiders Henk Rozema van afdeling Coevorden en Dianne Buis van de afdeling Emmen hebben het er maar druk mee. Naast hen zijn er nog veel meer (verplichtte-) vrijwilligers actief op deze belangrijke dag voor de schoolkinderen.

verkeersexamen 2017
Henk Rozema geeft groep 7 van De Dordtse Til vooraf duidelijke uitleg.

Zonder al deze mensen is het een ondoenlijke taak om dit evenement te organiseren. Ook was er een fietsenkeuring in een periode vooraf en nog vlak voor het vertrek tijdens het verkeersexamen opnieuw.

controleposten

Dertien controleposten zijn er langs de zorgvuldig voorbereidde route, bemand door telkens twee personen.verkeersexamen 2017De posten zijn om de kinderen de juiste kant op te helpen, maar ook om de fouten die er gemaakt worden te noteren. Ieder kind wat deelneemt, heeft een duidelijk nummer op het reflecterende hesje, zodat een eventuele fout eenvoudig genoteerd kan worden.verkeersexamen 2017

slechts 4 fouten

De kinderen fietsten allemaal in duo en werden bij de St. Henricusschool door begeleiders het verkeer in geholpen.verkeersexamen 2017Veel fouten mag je niet maken, maximaal 4 fouten zijn er geoorloofd. Door rood rijden is gelijk gezakt, gelukkig maar, er zijn geen verkeerslichten op de route….

Maar er nog meer belangrijke verkeersregels waar op gelet wordt, achterom kijken, richting aangeven, duidelijk communiceren met medeweggebruikers. Fiets stuk onderweg? Geen probleem, bij één van de posten onderweg melden, en werd een reserve fiets gebracht met het gereedstaande busje. De eigen, kapotte fiets werd weer bij de school afgeleverd.

7 kilometer

Het gehele af te leggen traject was circa 7 kilometer lang en bestond uit een route die vooraf al door veel leerlingen met de leerkracht geoefend was. De tijdsduur van het examen neemt ongeveer een 20 minuten beslag.verkeersexamen 2017En bij terugkomst stond er voor iedereen een heerlijk glaasje ranja met een koekje klaar.

Deelnemende scholen 2017

St. Henricusschool met 30 leerlingen
De Brug met 26 leerlingen
De Viersprong met 25
Pastoor Middelkoopschool met 27 leerlingen
St. Theresia met 18 leerlingen
Dordtse Til met 17 leerlingen
De Banier met 18 leerlingen
’t Swartemeer met 14 leerlingen
De Proam met 12 leerlingen
St. Fransiscusschool met 24 leerlingen

In totaal deden er dit jaar dus 211 leerlingen mee met het Praktisch Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen. Het aantal geslaagde leerlingen is op dit moment nog niet bekend.

Hier vindt u de link naar meer foto’s gemaakt tijdens het Praktisch Verkeersexamen.