56 Jaar en nog nooit een molen van binnen gezien!

De Nationale Molendag 2017 werd het afgelopen weekend gehouden in geheel Nederland.

Tijdens de Nationale Molendag worden vrijwel al de molens in Nederland die veelal ook nog volledig operationeel zijn, geopend voor het publiek. Een unieke gelegenheid voor iedereen die eens meer wil weten van dit stukje puur Nederlandse techniek, cultuur en erfenis.

Wij maakten ook van de gelegenheid gebruik en bezochten de molens Nooit Gedacht in Veenoord en De Heidebloem in Erica.

Nooit Gedacht

Molen de Nooit Gedacht in Veenoord staat langs een redelijke drukke straat aan de rand van het centrum, nabij de spoorwegovergang van Nieuw-Amsterdam Veenoord. Nationale Molendag 2017Helaas was molenaar Wesley, afkomstig uit  Zwartemeer, tijdens ons bezoek in verband met een naderende bui genoodzaakt de molen even buiten gebruik te stellen.

Wesley: “Het is voor deze zaterdag redelijk druk met bezoekers geweest, van jong tot oud namen de mensen de moeite om onze molen even van binnen te bezichtigen, de teller staat nu op bijna 50 bezoekers.Nationale Molendag 2017 Misschien wordt het opnieuw nog interessanter om deze molen te bezoeken als het ook echt weer productie kan gaan draaien.Nationale Molendag 2017 Wij zijn op dit moment met een hobbyboer in gesprek om te kijken of hij wat graan voor ons kan gaan verbouwen, zodat we weer echt meel kunnen gaan produceren.” Met een goodiebag van supermarktketen Albert Hein verlieten wij de twee aanwezige molenaars en de keurig onderhouden molen.

De Heidebloem, 56 Jaar en nog nooit een molen van binnen gezien!

Ook molen De Heidebloem in Erica kon zich verheugen op redelijk wat belangstelling.Nationale Molendag 2017 “56 Jaar, en nog nooit een molen van binnen gezien, het werd dan ook echt wel eens tijd om van deze gelegenheid gebruik te gaan maken”, vertelde een bezoeker, om geruime tijd later op zijn fiets te springen en tevreden huiswaarts te keren.

De Heidebloem is tevens ook als opleidingsmolen in bedrijf. Helaas maakte de molen op de begane grond een beetje rommelige indruk, maar er was daarentegen natuurlijk ook weer erg veel te zien. Nationale Molendag 2017Er is zelfs op de 1e verdieping door de molenaar een klein theorielokaaltje ingericht. Ook was er een echtpaar aanwezig, die met een boot Erica hadden aangedaan en even verderop aangemeerd lagen. Mevrouw zat beneden al ruim een uur geduldig op man zaliger te wachten, voordat deze ook besloot om met veel informatie rijker, toch maar eens weer de begane grond met vrouwlief op te zoeken.

Al met al, deze Nationale Molendag(en) voorzien nog steeds in een behoefte om iets te kunnen zien, van wat onze voorvaderen vroeger al voor kennis en kunde in huis hadden. Nationale Molendag 2017

error: De inhoud van deze website is beschermd !!