Syrische vrouwengroep winnaar 1e Emmer Doempie van ‘t jaor

Donderdagmiddag 20 april heeft wethouder Jan Bos  het allereerste ’t Emmer golden, zulvern en bronzen doempie van’t jaor! uitgereikt.

Winnaar

De verkiezing is gewonnen door de Syrische vrouwengroep. Het Leger des Heils werd tweede en Stichting Thuiskomen eindigde als derde. De prijzen hiervoor zijn respectievelijk €8.000,-, €4.000,- en €3.000, -.emmer doempie In het totaal zijn er 1.383 stemmen uitgebracht. De publieksstemmen bepaalden voor 60% de uitslag en de jury voor 40%.emmer doempie, st. artiestengalaDe jury kent een eervolle vermelding toe aan Stichting Artiestengala Emmer-Compascuum als winnaar van de publieksstemming. In totaal waren er 10 nominaties, waaronder ook het ‘Eettafelproject’ in de Noorderbreedte.

Syrische vrouwengroep

De Syrische vrouwengroep is een groep nieuwe Nederlanders, 32 vrouwen met ambities. Ze willen graag een steentje bijdragen aan de Nederlandse maatschappij en effectief integreren.emmer doempieVeel van deze vrouwen leven geïsoleerd. De groep komt wekelijks bij elkaar en stimuleert het contact met Nederlandse vrouwen door activiteiten over taal, cultuur, gezondheid en koken. De Syrische vrouwengroep wordt door de jury geprezen om het onderscheidend vermogen. Vrouwen worden geholpen en dragen zelf ook bij. Ze weten moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Ze werken zowel aan participatie als emancipatie en integratie.emmer doempie

Leger des Heils

Maandelijks bereikt korps Emmen honderden mensen door middel van de kledingwinkel, het open maatschappelijk spreekuur, Loods Albatros (meubelhal) en het uitgiftepunt van de Voedselbank. Bij al deze activiteiten is er een koffiehoek die dient als ‘vindplaats’ van ontmoeting. Jaarlijks organiseert het korps het minimadiner. De jury roemt het Leger des Heils omdat ze veel doen, met goede kwaliteit en omdat ze veel draagvlak hebben. Iedere inwoner die weinig te besteden heeft is welkom. Leger des Heils is onderscheidend in het houden van het minimadiner. Hun samenwerkingsverband met scholen en middenstand om het minimadiner te organiseren wordt als baanbrekend beschouwd.

Stichting Thuiskomen

De Stichting Thuiskomen helpt mensen die dak- en thuisloos zijn geweest, aan een stabiele start. Wanneer ex-dak- en thuislozen de sleutel voor hun huis krijgen, kan er ook een uitkering worden aangevraagd. Het duurt alleen een paar weken voordat ze die ook echt krijgen.emmer doempieDe Stichting Thuiskomen biedt hen daarom meteen aankleding van de woning. De jury noemt het op de rails helpen van dak- en thuislozen zeer onderscheidend. Dit wordt niet elders in de regio aangeboden. De stichting bedient een relatief kleine groep, maar is voor hen zeer belangrijk. Hun inzet sluit aan bij maatschappelijke waarden: eerst alles op orde, daarna klaar voor een bijdrage aan de maatschappij. Het kan terugval voorkomen en daarmee ook hoge maatschappelijke kosten.

Verkiezing ’t Emmer doempie van ’t jaor!

Gemeente Emmen wil door middel van de verkiezing ’t Emmer doempie van ’t jaor! maatschappelijke en/of vrijwilligersorganisaties die een goed initiatief hebben op het gebied van armoedebestrijding belonen.

Naast de geldprijs die de drie winnaars hebben ontvangen, mogen zij zich ook een jaar lang ambassadeur noemen voor het ontplooien van initiatieven voor minima. Dat houdt in dat de winnaars komend jaar mogelijk worden gevraagd voor bijvoorbeeld gastcolleges, lezingen, debatten of (regionale) publicatie.emmer doempie