Krokusjes bloeien, de lente komt eraan!

Het is vandaag 28 februari, alweer de laatste februaridag in 2017, en de krokusjes bloeien alweer volop, de lente komt eraan!

Op de allerlaatste februaridag in 2017 bloeien de krokusjes alweer volop. De aankondiging dat de lente weer in aantocht is. De prachtige bloemetjes op de foto’s zijn gefotografeerd aan de Brugstraat.

30 soorten

De Krokus, ook wel eens als Crocus aangeduid, worden als een van de weinige soorten vroeg bloeiende bloembollen, knollen en wortelstokken erg veel geplant. Er zijn meer dan 100 bekende soorten, echter geteeld worden er maar een kleine 30 soorten.

familiebanden

De populairste krokussen zijn degene die niet zoveel meer lijken op hun wilde voorouders. Enkele soorten krokussen bloeien in de herfst, maar deze zijn erg zeldzaam. De vroeg bloeiende krokussen lijken qua uiterlijk erg op de Colchicum, waar ze familiebanden mee hebben. Het onderscheid tussen de krokus en de Colchicum is te zien aan het aantal meeldraden. De krokus heeft er drie, terwijl de Colchicum er het dubbele heeft. Veel krokussoorten komen rond de Middellandse zee voor.

belangrijk

Krokussen geven een erg mooi effect als ze in grote aantallen geplant worden met zo’n 100 tot 150 knollen bij elkaar. Belangrijk is dat krokussen een goed gedraineerde grond nodig hebben. Krokussen die in de grond blijven zullen altijd eerder bloeien dan degene die vorig jaar zijn geplant. De kelkvormige bloemen openen zich als de zon schijnt of wanneer er veel licht is; ze sluiten bij donker weer en ’s nachts.

kenmerken

De bloemkleuren zijn geel, wit, paars, gestreept en brons en de bloeiperiode: is in februari tot eind maart. De hoogte van het plantje varieert van 7,5 – 12,5 cm.
De Plantdiepte is ca.  12,5 cm en de plantafstand is ongeveer2,5 cm.
Voor de plantsituatie is qua lichtomstandigheden een volle zon tot half schaduw aanbevolen.Krokusjes

error: De inhoud van deze website is beschermd !!