Paasvuur! Een traditioneel gebruik en feest

paasvuur_31032024-Oranjedorp_0800webRegio – Het paasvuur, een traditioneel gebruik uit de middeleeuwen en tegenwoordig een feest voor iedereen, van jong tot oud. Op de foto boven: paasvuur Oranjedorp aangestoken door kinderen.

In Erica werd er gezellig feest rond omheen gebouwd, getuige de foto’s gemaakt door Mariëlle Hensums. Misschien  het mooiste paasvuur van Drenthe? Zal lastig worden want in principe is ieder paasvuur een prachtig gebeuren dat zorgt voor een groot onderling samenzijn. Zo ook in Barger-Oosterveen op Weidewaard en in Oranjedorp waar de kinderen via een korte optocht met fakkels het paasvuur mochten aansteken.

Oranjedorp

In Oranjedorp was er, met de wind vanuit het oosten, een stevige rookontwikkeling. (Een duidelijk signaal richting de ambtenarij die het liefst alleen een nieuwjaarvreugdevuur aangestoken ziet worden op het strand, waarbij een aantal jaren terug bijna een hele stad in vlammen opging? Gelukkig kwamen en komen de wijzen uit het oosten en doen zulke dingen niet… ) Maar het blijft een leuke eeuwenoude traditie.

(Van Weidewaard zijn er helaas geen foto’s voorhanden)

 

error: De inhoud van deze website is beschermd !!