Nieuwe subsidie voor gemeentelijke monumenten gemeente Emmen

overzicht-centrum-klazienaveen-schip-1_1146Regio/Klazienaveen – Eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen binnenkort een beroep doen op een bijdrage voor het onderhoud van hun pand. De foto is gemaakt in 2005 tijdens de bouw van Schip 1 in het centrum van Klazienaveen.

De gemeente Emmen heeft hiervoor een nieuwe subsidieregeling vastgesteld. De regeling is bedoeld als ondersteuning voor pandeigenaren omdat er voor gemeentelijke monumenten meestal geen subsidie te verkrijgen is via de provincie of het Rijk. Jaarlijks zit er 40.000 euro in de pot. Eigenaren kunnen maximaal 4000 euro per monument aanvragen.
In de gemeente Emmen staan in totaal 269 monumenten, onderverdeeld in rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. De bescherming voor al deze monumenten is hetzelfde: eigenaren moeten het pand onderhouden en voor verbouwingen en grote renovaties is een omgevingsvergunning nodig. Naast deze plichten is het voordeel dat er
subsidiemogelijkheden zijn voor het onderhoud.

Zuinig op erfgoed

De gemeente heeft in de Erfgoednota opgenomen dat de cultuurhistorie van Emmen zichtbaar en beleefbaar moet zijn en voor toekomstige generaties behouden moet blijven. “We willen eigenaren van gemeentelijke monumenten stimuleren om hun panden goed te onderhouden en zo nodig te restaureren,” zegt Erfgoedwethouder Dewy Leal. “Dan past het niet dat daar geen enkele bijdrage van ons tegenover staat. We willen hiermee voorkomen dat gemeentelijke monumenten in een slechte staat raken. We zijn trots op de monumenten die we hebben en willen die graag behouden.”

Aanvragen

Eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen de subsidie vanaf nu aanvragen tot 1 september 2024 via de gemeentelijke website emmen.nl. In 2025 gaat de regeling opnieuw open van 1 maart tot 1 september 2025. Alle eigenaren van gemeentelijke monumenten ontvangen hierover een brief van de gemeente.

 

error: De inhoud van deze website is beschermd !!