Drie generaties in Zuidoost Drenthe op het veen en in het veen

op-en-in-het-veen_webRegio/Barger-Compascuum – Drie generaties in Zuidoost Drenthe op het veen en in het veen in een boek. Het boek ‘Witte weiden, bruine brandstof’, geschreven door Tonny Dijck wordt op zaterdag 16 december in het Veenpark gepresenteerd.

Een nieuw boek over de geschiedenis van het veengebied in Zuidoost-Drenthe, ‘Witte weiden, Bruine brandstof’ geschreven door Tonny Dijck, wordt zaterdag 16 december gepresenteerd in een heel toepasselijke omgeving: het Veenpark in Barger-Compascuum.

Drie generaties

Het boek verhaalt de geschiedenis van drie generaties die in het veengebied van Zuidoost-Drenthe opgroeiden over een periode van ongeveer 100 jaar. Honderd jaar waarin Zuidoost-Drenthe een enorme metamorfose doormaakte. Ze stamden zonder uitzondering af van Duitse immigranten uit het naburige Emsland. Daar waren de Duitse voorouders kleine keuterboertjes die leefden van de boekweitverbouw op het hoogveen. In de tweede helft van de negentiende eeuw trokken ze, zoals heel veel anderen, naar het naburige Drenthe. Eerst vestigden ze zich, net als in Duitsland, op het hoogveen op de onafzienbare witte boekweitvelden. Toen de ontginning eenmaal begon bleven ze boer of ze gingen aan de slag in het veen, als veenarbeider.

Het boek, dat 296 pagina’s telt en ruim 200 afbeeldingen, is echter méér dan een boek over slechts de voorouders van de schrijver. Het is een verhaal wat voor zoveel andere immigranten net zo gold. Landarbeiders die min of meer noodgedwongen de grens overtrekken om zowel economische redenen als voor hun persoonlijke veiligheid, om de dienstplicht in het leger van het oorlogszuchtige Pruisen te ontlopen.

Boekpresentatie

Het boek wordt gepresenteerd op zaterdag 16 december om 13:30 uur in het Veenpark, Berkenrode 4 te Barger-Compascuum. Auteur Tonny Dijck geeft een lezing over het boek. Na de presentatie is het te koop in de winkel van het Veenpark. Het boek ‘Witte weiden, Bruine brandstof’ kan vanaf heden ook besteld worden op www.historiedrenthe.nl.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!