Time Horizons open voor publiek vanaf zaterdag 29 juli

Into_Nature_2023Regio – Vanaf zaterdag 29 juli presenteert Into Nature zeventien kunstwerken van vijftien internationale kunstenaars in het Drentse landschap rondom Borger-Odoorn, op de Hondsrug.

De meeste werken zijn speciaal voor deze plek gemaakt. ‘Tijd’ vormt in dit Unesco Global Geopark het verbindende onderwerp. De tweedelige kunstroute, die zowel gewandeld als gefietst kan worden, loopt door zeer uiteenlopende landschappen en voert behalve langs de kunstwerken ook langs allerlei landschappelijke en cultuurhistorische bijzonderheden, zoals het eerste aardkundig monument van de provincie, duizenden jaren oude grafmonumenten en de grootste radiotelescoop ter wereld.

Artistiek leider Hilde De Bruijn koos voor dit gebied vanwege de vele sporen die de tijd in dit landschap heeft getrokken, sporen die tot heel diep in de tijd teruggaan. De titel van deze tentoonstelling is dan ook Into Nature: Time Horizons. De Bruijn: “In de omgeving Borger-Odoorn, een gebied in UNESCO Geopark de Hondsrug, staat het verhaal van de aarde duidelijk in het landschap geschreven. Het is te zien in de vorm van de heuvels die voor Europa op unieke wijze ontstaan zijn tijdens de voorlaatste ijstijd en valt onder meer af te lezen aan de zoutkoepels onder het Drouwenerzand, waar lang geleden de zee kwam. Je ziet het ook aan de vormen en de kleuren van de veldkeien en plantengroei op verrassende plekken. De bodem is een levend klimaatarchief. Als je dit landschap, doorspekt met duizenden jaren oude grafheuvels, hunebedden en de ruïnes van ijskoepels tot je door laat dringen, besef je dat alles tijdelijk is, als je maar diep genoeg in de tijd kijkt.”

De aanwezigheid van LOFAR, de grootste radiotelescoop ter wereld vlakbij Exloo, waarmee wetenschappers de oorsprong van het heelal proberen te bestuderen, benadrukt dit nog eens. “Into Nature wil de verbeeldingskracht, de inzet van metaforen en de zintuiglijke ervaringen die de beeldende kunst ons bieden, inzetten om stil te staan bij de oude sporen in het landschap en bezoekers uitnodigen om na te denken over tijd, onze tijdsbeleving en niet in de laatste plaats, om de korte tijdspannes waarin wij gewend zijn te denken, op te rekken.”

Een breed publiek kan kennismaken met het werk van kunstenaars die afkomstig zijn uit alle mogelijke windstreken, die samen een brede waaier aan artistieke posities vertegenwoordigen. Een heel aantal van hen nam eerder deel aan internationaal gerenommeerde tentoonstellingen als de Documenta in Kassel en de Biënnale van Venetië.

Meer informatie over Into Nature: Time Horizons, de deelnemende kunstenaars en praktische informatie over de routes is te vinden op www.intonature.net.

Beeld: Drouwenerzand | Heleen Haijtema

error: De inhoud van deze website is beschermd !!