Op speelse wijze nieuwe energie ontdekken met EnergieRijk in het Veenpark

veenpark-energierijk-2wBarger-Compascuum – Van het verleden naar het heden: met EnergieRijk kijken naar nieuwe energie in het Veenpark! In het Veenpark op speelse wijze geïnspireerd worden om na te denken over nieuwe energiebronnen.

EnergieRijk is een van de nieuwste toevoegingen in het Veenpark die de bezoeker vanuit het veenverleden meeneemt naar het hier en nu. Met een energieke blik op de toekomst dus! Van toen en nu en door naar de toekomst: inspiratie en inzicht.

Aan het begin van het bezoek aan het park, zie je in de introductiefilm het ‘Veenverhaal rond 1920.’ Hier wordt al duidelijk dat we in de vorige eeuw te lang zijn doorgegaan met het graven naar veen, terwijl er andere energiebronnen beschikbaar waren. Nu zitten we in een vergelijkbare situatie: We moeten van olie en gas naar zon- en windenergie overschakelen. In het verleden ging die omslag te langzaam en nu eigenlijk weer! In het nieuwe EnergieRijk wordt de bezoeker op speelse wijze geïnspireerd om na te denken over de impact die onze eigen keuzes hebben op het gebruik van (nieuwe) energiebronnen, landschap en sociale leven. En word je verleid te kijken hoe jij zelf met energie omgaat.

Inhoudelijk gebaseerd op Babette Porcelijns ‘Het happy 2050 scenario’

Het boek ‘Het happy 2050 scenario’ van Babette Porcelijn is de basis voor de thema’s in EnergieRijk. Babette is grondlegger van ‘Think Big Act Now’, een organisatie die laat zien dat iedereen een enorme impact heeft op o.a. energietransitie. Ook jij! We kunnen zelf zorgen voor een gezondere en gelijkwaardige wereld.
De grappige inleidende animatiefilm in EnergieRijk laat de verbanden tussen vroeger in het Veen en nu zien. Daarna kunnen kinderen (en zeker ook hun ouders) door interactieve spelletjes ontdekken wat de impact is van eigen keuzes als het gaat om consumeren, vervoer en wonen. We weten bijvoorbeeld allemaal dat de trein duurzamer is dan het vliegtuig is, maar hoeveel duurzamer? En was het nou zo slecht, hoe we vroeger om gingen met reparatie van spullen? Ook krijgen de bezoekers mee dat zorgvuldig omgaan met energie, je geluk, gezondheid, gemak en geld op levert. Wie wil dat nou niet!

Samen met vooroplopers op energiegebied

Energieke types, die voorop lopen in het bedenken en mogelijk maken van duurzame ontwikkelingen, vertellen hun verhaal in het EnergieRijk. Je hoort hoe Sandor Gaastra, secretaris generaal van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat zich namens de overheid volledig in wil zetten voor een goede energietransitie. Maar ook Harm Edens, bekend als tv presentator maar ook als spreker over duurzaamheidsthema’s, geeft zijn visie over duurzaam veranderen. Ben Timmermans, Innovatieve Drentse aannemer en koploper in energietransitie, laat zien wat zijn bedrijf Avitec hier in Drenthe doet op het gebied van waterstof en zonne-energie.

Concept, ontwerp en realisatie door Perspekt

In samenwerking met Perspekt Studio’s uit Haarlem worden de nieuwe thema’s in het park uitgewerkt, op een wijze die goed bij het park past. “Met het EnergieRijk wordt een verbinding gemaakt tussen het verleden, het heden en de toekomst. De bezoeker gaat naar huis met stof tot nadenken, en dat is precies wat een museum beoogd te doen. Daarbij weten we dat we allemaal mens zijn, en is er in EnergieRijk ook voldoende ruimte voor onze ‘quilty pleasures’ als het gaat om energieverbruik. We hebben geen belerende intentie met het EnergieRijk. We stellen vooral vragen en willen bezoekers inspireren om met een andere blik naar je omgeving te kijken en ze te laten zien dat je zelf meer macht en invloed hebt op duurzame keuzes dan je misschien denkt.” vertelt Harrie Keuter, directeur van het Veenpark.

Het Veenpark biedt nog veel meer!Nieuwe-Veenweg-zw-w

Het EnergieRijk is niet de enige vernieuwing in het park dit jaar. Rond de turfafgraving in het hoogveengebied is een 200 meter lang houten vlonderpad aangelegd, de nieuwe veenweg, zodat bezoekers makkelijk door het veld kunnen wandelen. Je hebt er een mooi overzicht over de afgraving. Op en langs het pad staan informatieborden, kun je vondsten uit het veengebied zien en kun je er zelf turfstapelen zoals de veenarbeiders dat ook deden. Het pad is rolstoetoegankelijk en zowel vanuit de trein en boot toegankelijk.

Meerjarenplan en partners

Deze vernieuwingen zijn onderdeel van het Masterplan. Een meerjarenplan van vernieuwingen en uitbreidingen in het Veenpark. Deze vernieuwingen komen tot stand in samenwerking met Drents Museum, Speelgoedmuseum Roden, Babette Porcelijn en ondersteuning van gemeente Emmen, provincie Drenthe. De komende jaren gaan we hier mee verder.

Praktische informatie

Bezoekers kunnen de vernieuwingen elke dag bezoeken, het park is 7 dagen per week open van 10.00 tot 17 uur. En van 25 juli t/m 21 augustus van 10.00 tot 18.oo uur.

Veenpark Logo
Veenpark
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum
Telefoon: 0591-324444

Website: www.veenpark.nl
E-mail: info@veenpark.nl

error: De inhoud van deze website is beschermd !!